Ideale schoonzoon Clive Owen

Geplaatst: door Roy van der Lee

  • Geboortedatum3 oktober 1964
  • GeboorteplaatsKeresley , Engeland
  • Bekende filmsThe Bourne Identity (2002), Beyond Borders (2003), King Arthur (2004), Closer (2004), Sin City (2005), Derailed (2005), Inside Man (2006), Children Of Men (2006, Shoot ‘Em Up (2007), Killer Elite (2011)
  • AwardsEen Oscarnominatie voor Closer, voor diezelfde rol won hij een BAFTA en een Golden Globe.

Met Shadow Dancer voegt Clive Owen maar weer eens een kleinschalig filmpje toe aan zijn CV. De Engelsman lijkt de laatste jaren de charme van een indie steeds vaker te verkiezen boven het grote popcornvermaak. Een keuze die Owen al de nodige verrassingshits heeft opgeleverd.

Clive werd in 1964 geboren als vierde in een gezin met vijf jongens. Zijn liefde voor acteren ontdekte hij al op jonge leeftijd. Owen ging dan ook naar de kunstacademie, waar hij in 1987 zijn diploma haalde. Toneelspelen had zijn voorkeur, vooral werken van Shakespeare. Tijdens het spelen in een bewerking van Romeo & Juliet in 1995 ontmoette hij zijn vrouw, met wie hij twee kinderen heeft.

Toch zette de Engelsman al vroeg zijn eerst stapjes op het scherm. In 1990 had hij een rolletje in de film Vroom, niet veel later speelde hij in de BBC-serie Chaser. Het zou tot Croupier in 1998 duren tot hij grote bekendheid vergaarde. Ook zijn rol als 'The Driver' in een serie korte films voor automerk BMW droeg daar aan bij. Inmiddels hebben films zijn voorkeur. “Theater geeft me andere energie, het is alsof je naar de sportschool gaat en een flinke work-out doet”, zegt hij. “Dat heb ik maar eens in de zoveel jaar nodig, want ik hou van film. Ik ben een echt filmdier geworden.

Superster
Een bijrol in de wereldhit The Bourne Identity lanceert zijn carrière definitief. Zijn diepe stem en karakterkop leverden hem het imago op van een onderkoelde, berekenende actieheld. Iets dat terug zou komen in films als Sin City, The International en Inside Man. Maar de acteur heeft meer in zijn mars. Voor zijn rol als Larry in de bewerking van het toneelstuk Closer verdient hij een Oscarnominatie. Opmerkelijk daarbij is dat Owen in het toneelstuk de rol speelde van Dan, de andere mannelijke hoofdrol in het stuk. Diezelfde rol wordt in de film gespeeld door Jude Law.

Owen kiest zijn rollen zorgvuldig, met als gevolg dat vrijwel al zijn films positief worden ontvangen. Hij ontwikkelt zich als een alleskunner, die zowel uit de verf komt in grote avonturenthrillers (het magistrale Children Of Men), actiekomedies (het onderschatte Shoot ‘Em Up) als historische drama’s (het Oscarwinnende Elizabeth: The Golden Age). Als zo’n tien jaar geleden blijkt dat Pierce Brosnan stopt als James Bond, is Clive Owen bij het publiek favoriet als diens opvolger. In interviews laat hij doorschemeren zelf ook best oren naar de rol van Bond te hebben. Deze gaat echter naar Daniel Craig, iets dat Owen met een cameo als 006 in The Pink Panther op de hak neemt.

Ideale schoonzoon
De acteur eindigt regelmatig in de hoogste regionen van lijstjes met knapste, meest sexy of best geklede mannen ter wereld. Iets dat hem niet veel doet. Toen Angelina Jolie (toch niet de minste) hem op de set van Beyond Borders vertelde dat hij er sexy uitzag, viel hij volgens eigen zeggen om van het lachen. Owen kijkt ook niet naar mooie vrouwen. “Het meest sexy deel van het lichaam vind ik de ogen. Ik weet dat het afgezaagd klinkt, maar dat vind ik echt. Het is wat ons als mensen met elkaar verbindt.”

Ook bij filmscripts lijkt hij meer oog te hebben voor de inhoud dan voor spektakel. De laatste jaren is hij vooral te bewonderen in kleinschalige films als Intruders, Trust en The Boys Are Back. Een bewuste keuze. “Ik krijg scripts in handen van films die al helemaal klaar zijn om opgenomen te worden, dure films. Maar het verbaast me vaak dat mensen er geld voor over hebben. Ik ga er bijna van denken dat ik te kieskeurig ben.”