Jeremy Renner: schiet met scherp

Geplaatst: door Tom van Steensel

  • Geboortedatum7 januari 1971
  • GeboorteplaatsModesto, Californië, Verenigde Staten
  • Bekende filmsMission: Impossible – Ghost Protocol (2011), The Town (2010), The Hurt Locker (2008), The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007), 28 Weeks Later (2007), Love Comes to the Executioner (2006), North Country (2005), Twelve and Holding (2005), Neo Ned (2005), S.W.A.T. (2003), Dahmer (2002).
  • AwardsOscarnominaties: The Town (2011), The Hurt Locker (2009).

Hij heeft in tegenstelling tot Gosling en Fassbender al even geen hoofdrol meer gehad, maar stiekem timmert ook Jeremy Renner aardig aan de weg. Binnenkort als nieuwe Jason Bourne, maar eerst weer als onderdeel van een ensemble cast in The Avengers.

Renner als seriemoordenaar Jeffrey Dahmer

Het grote publiek kent Renner waarschijnlijk in eerste instantie vooral van zijn bijrollen: voor het succes van The Hurt Locker had hij korte optredens in films als 28 Weeks Later en The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. Hoofdrollen waren er alleen in kleinere arthouse films en daarin speelde hij niet altijd de makkelijkste en plezierigste personages. De meeste positieve kritieken ontvangt voor zijn rol in Dahmer: een biopic over het leven van de gelijknamige seriemoordenaar. Regisseuse Kathryn Bigelow is zo onder de indruk van die film dat ze Renner de hoofdrol aanbiedt in The Hurt Locker.

De gestoorde en sociaal geïsoleerde personages die hij speelde in films als Neo Ned en Dahmer hebben weinig gemeen met Renner als persoon. Ondanks de vroege scheiding van zijn ouders die gepaard gaat met vele verhuizingen zorgt hij er als tiener voor dat hij het altijd naar zijn zin heeft: hij is niet vies van een feestje en muziek maken is zijn grote passie. Nog steeds is zijn stem af en toe op de soundtracks van zijn films terug te horen. Op school in Modesto voelt hij zich al snel thuis op het toneel en één van zijn eerste betaalde acteerklusjes is het spelen van een misdadiger tijdens een oefeningsopdracht op de locale politieacademie.

De grote doorbraak in The Hurt Locker

The Heat Locker

Renner zal op de set van The Hurt Locker ongetwijfeld vaak met weemoed hebben teruggedacht aan zijn eerste acteerwerk in zijn oude woonplaats. Hij omschreef de opnamen in Jordanië als een ware hel: de hitte was zonder zijn bombsuit aan al bijna ondraaglijk. Toch zijn die erbarmelijke omstandigheden vergeven en vergeten wanneer hij voor de film zijn eerste Oscarnominatie pakt. Ook al wint Renner zelf niet, regisseuse Kathryn Bigelow kaapt met The Hurt Locker wel nog even het beeldje voor beste film voor de neus van haar ex-man James Cameron weg, die destijds was genomineerd voor Avatar.

Oscarvreugde met onder andere Anthony Mackie

Zijn ervaringen op de set van de tweede film waarvoor hij een Oscarnominatie ontvangt zijn een stuk positiever. Casey Affleck werkte al samen met Renner aan The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford en raadt broer Ben aan om hem te casten als de onvoorspelbare bankrover James “Jem” Coughlin in The Town. Renner zet Jem neer als een hedendaagse gangster die gespeeld had kunnen worden door James Cagney in zijn beste dagen. En hoewel hun personages in de film non-stop clashen, is hij ook erg onder de indruk van de relaxte sfeer die acteur/regisseur Ben Affleck elke dag creëert op locatie in Boston.

Bourne versie 2.0

Na zijn tweede Oscarnominatie voor The Town kloppen producenten steeds vaker bij Renner aan met rollen in het commerciëlere werk. Daarvoor was S.W.A.T. zijn enige film die je zou kunnen classificeren als blockbuster, maar inmiddels is hij te zien geweest naast Tom Cruise in Mission Impossible: Ghost Protocol en binnenkort dus ook als Hawkeye in The Avengers. Over toekomstige soloprojecten met zijn Marvel-personage is nog niets bekend, wel gaven de producenten van Mission Impossible aan dat ze Renner graag de serie zouden zien voortzetten wanneer Cruise besluit genoeg te hebben gehad van Ethan Hunt.

Renner als Jem Coughlin in The Town

Mission Impossible was succesvol genoeg en ook The Avengers zal ongetwijfeld de kassa’s doen rinkelen. Toch probeert Renner beide benen op de grond te houden en hij heeft daarbij zelfs een eigen bedrijfje. Jawel, Jeremy Renner staat in sommige kringen ook wel bekend als Jeremy Renovator want al sinds jaar en dag renoveert hij samen met een vriend oude huizen in Hollywood. Renner richtte het bedrijf ooit op toen hij als beginnend acteur niet genoeg geld verdiende om rond te komen, maar geeft toe dat hij sinds het succes van The Hurt Locker weinig vrije tijd meer heeft gehad om nog (bij) te klussen.

Die vrije tijd zal alleen nog maar afnemen, want in The Bourne Legacy gaat misschien nog wel een nieuwe franchise schuil. Renner is blij met zijn rol als opvolger van Matt Damon, nadat hij eerder de hoofdrol in de Mad Max-reboot verloor aan Tom Hardy. Stiekem hoopt hij op een toekomstige Bourne-film waarin hij naast Damon mag acteren en kijkt hij uit naar zijn volgende samenwerking met Bigelow. Mogelijk wordt dat Triple Frontier die ze opneemt na haar Bin Laden-project. Maar dan moet zijn rol wel echt de moeite waard zijn, want Renner weet inmiddels hoe heet het kan worden op een set van de regisseuse.

Can music save his mortal soul? Renner zingt in de film Love Comes To The Executioner