Johnny Depp: eigenzinnige rocker

Geplaatst: door Eric van Gennip

  • Geboortedatum9 juni 1963
  • GeboorteplaatsOwensboro, Kentucky, Verenigde Staten
  • Bekende filmsPirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011), Rango (2011), The Tourist (2010), Alice in Wonderland (2010), Public Enemies (2009), Charlie and the Chocolate Factory (2005), The Libertine (2004), Finding Neverland (2004), Secret Window (2004), Once Upon a Time in Mexico (2003), Blow (2001), Chocolat (2000), Sleepy Hollow (1999), Fear and Loathing in Las Vegas (1998), Donnie Brasco (1997), Nick of Time (1995), Don Juan de Marco (1994), Ed Wood (1994), What’s Eating Gilbert Grape (1993), Edward Scissorhands (1990), Platoon (1986), Nightmare on Elm Street (1984)
  • Awards1 x Golden Globe Sweeney Todd (2008) 3 x Oscarnominatie: Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2004), Finding Neverland (2005), Sweeney Todd (2008)

Rock ’n roll. Dát was de droom die Johnny Depp had toen hij als jongeman de wereld wilde veroveren. Het liep iets anders. Vanaf komende donderdag is hij te zien als de rare wereldvreemde vampier Barnabas Collins in Dark Shadows, zijn volgende grote première. Achteraf is het dus toch maar goed dat hij zijn geluk in LA kwam beproeven...

Drugs en alcohol in jeugd

Over een vredige jeugd kan Depp niet meepraten. De jonge Depp begint al met roken op zijn twaalfde, krijgt op school een schorsing aan de broek vanwege moonen naar de gymleraar en is op zijn 13de geen maagd meer. De getroubleerde jeugd jaagt hem uiteindelijk in de armen van de rock ’n roll. Hij sluit zich op in zijn kamer, leert zichzelf gitaar spelen en besluit punk-rocker te worden. Daarom stopt hij op zijn 16de met school. In die tijd zit hij al volop in de problemen, vanwege alcohol- en drugsgebruik. Zijn band The Kids boekt echter succes en haalt het voorprogramma van Iggy Pop.

Hij verhuist naar LA, maar daar valt de groep uit elkaar. Depp trouwt op zijn twintigste een visagist en leert via haar Nicolas Cage kennen, haar oude vriendje. Die zet hem ertoe aan om te acteren, ondanks al zijn onervarenheid is een hoofdrol in A Nightmare on Elm Street 3 het gevolg. Depp gaat naar een acteerschool in LA en neemt serieus lessen. Rollen krijgt hij dan nog niet, en ook zijn nieuwe band wil niet aanslaan. De hitserie 21 Jump Street maakt hem echter plots een tieneridool - wat hij helemaal niet wil zijn.

Typerende donkere rollen

Na een aantal jaren stopt hij met de serie en wil hij zich bewijzen als serieus acteur. Hij kiest in het vervolg zijn rollen zorgvuldig uit, zonder naar de opbrengst van de producties te kijken. Edward Scissorhands wordt een grote hit, maar veruit de meeste van zijn films leveren weinig op in de bioscopen. Het kiezen van donkere en aparte rollen wordt typerend voor hem. De films worden beter en via onder meer What’s Eating Gilbert Grape en Donnie Brasco wordt hij een gevierd acteur.

Verder drinkt Depp als een malle en haalt met zijn dronken gang uit een disco geregeld de foto’s van de paparazzi. Die mocht hij in het verleden weleens neerhoeken, zoals hij ook een hotelkamer vernielde. Tja, rock ’n roll zit nou eenmaal in zijn bloed. En inkt ook, want hij heeft zo’n dertien tattoo’s, waaronder de namen van zijn kinderen, moeder en Wino Forever – een overblijfsel van de relatie met Winona Ryder.

Drank, drugs en inkt

Zijn eigen club, the Viper Room – waar acteur River Phoenix recht voor de deur aan een overdosis stierf – is inmiddels gesloten. Ook deelt hij met diverse sterren, noem een Jennifer Grey en Kate Moss, het bed. Sinds 1998 jaar woont hij in Parijs samen met liefje Vanessa Paradis, waar hij twee kinderen mee heeft. Ze hebben er ook een eigen wijngaard, en een restaurant bij de Champs-Élysées. Hij is overigens niet alleen in Parijs te vinden; ook heeft hij huizen in LA, Saint Tropez en een eigen eiland op de Bahama’s.

Interessante films gaan vóór ten opzichte van grote rollen. Dus blijven de vreemde rollen komen; zie Fear and Loathing in Las Vegas, The Ninth Gate en Sleepy Hollow. Na de hits Chocolat, Blow en From Hell is het een tijdje stil, tót hij tekent als Jack Sparrow in Disney’s megahit Pirates of the Caribbean. Depp is hot en twijfelt – als vanouds – of hij wel moet meedoen aan de sequels. Na een overtuigend ‘ja’ staat hij de laatste jaren bekend als één van de best verdienende Hollywood-acteurs. Bizarre personages zal hij altijd blijven spelen: zie zijn rol als wereldvreemde vampier Barnabas Collins in Dark Shadows, die deze week in première gaat. De achtste samenwerking alweer met zijn goede vriend Tim Burton. 

In 2007 overleeft zijn dochter ternauwernood de E. Coli bacterie. Als dank maakt Depp een miljoen pond over aan het ziekenhuis en leest verkleed als Jack Sparrow vier uur lang patientjes voor. “Ik was een donker persoon, vond het leven verwarrend. Kinderen geven je perspectief. Dan weet je direct wat belangrijk is en wat niet”, zei hij daarover tegen The Early Show in 2008.