Kevin Spacey: toneelmeester

Geplaatst: door Eric van Gennip

  • Geboortedatum26 juli 1959
  • GeboorteplaatsNew Jersey, Verenigde Staten
  • Bekende films

    Superman Returns (2006), American Beauty (1999), The Negotiator (1998), LA Confidential (1997), Outbreak (1995), Seven (1995), The Usual Suspects (1995), Glengarry Glen Ross (1992)

  • Awards

    Oscar: The Usual Suspects (1996), American Beauty (2000)
    BAFTA: American Beauty (2000)

Hij heeft flair, hij heeft persoonlijkheid en speelt met het grootste gemak zowel de goedzak áls de slechterik. Maar het liefst zie je Kevin Spacey toch als sullige en cynische antiheld die zich een weg door een depressie vecht.

Agressieve pyromaan
Als klein jongetje steekt Spacey de boomhut van zijn zus in de hens. Zijn ouders sturen hem daarop maar meteen het leger in om wat discipline bij te brengen. Dat duurt niet langer dan een paar maanden, als hij een autoband naar het hoofd van een collega smijt. Hij kan tamelijk agressief uit de hoek komen en heeft dus de trekjes van een pyromaan, maar hij komt tot rust als hij op de middelbare school het acteren ontdekt: zijn carrière start als kapitein Von Trapp in The Sound of Music. Zijn vader gelooft niet dat Spacey ooit als acteur aan de bak komt, voordat hij echt een ster is.

Spacey is een encyclopedie op het gebied van filmweetjes en zegt zelf als kind 's nachts stiekem naar beneden te sluipen om tot diep in de nacht TV te kijken. Het begin van zijn carrière is zwaarbevochten. Hij werkt als schoenverkoper en probeert het als stand-up comedy artiest, met Robin Williams als voorbeeld. Zo treedt hij onder meer op in bowlingcentra. Succes blijft uit en hij studeert twee jaar drama aan Juilliard, maar stopt om rollen te bemachtigen. Hier en daar klinkt een arrogante omschrijving van Spacey: hij is overtuigd van zijn talent en raakt gefrustreerd dat zijn doorbraak zo lang uitblijft.

Slow start
In 1981 is het New York Shakespeare Festival de kick-off van zijn carrière. Gaandeweg groeit hij naar grotere rollen en maakt het theater een ster van hem. Hij komt op Broadway en wint in 1991 een Tony Award. In de filmwereld blijft zijn inbreng dan nog beperkt tot enkele bijrollen. De eerste regisseurs waarmee hij werkt in theater en film zien het helemaal in hem zitten en helpen hem vooruit in het circuit. Sleutelfiguur is acteur Jack Lemmon, Spacey's inspirator. In 1989 spelen ze voor het eerst samen in Dad en in 1992 weer in Glengarry Glen Ross, dat hem voor het eerst écht in de schijnwerpers zet.

Het succes houdt dan niet meer op. In The Usual Suspects steelt hij de show en sindsdien is hij een gevestigde naam. Het levert hem een Oscar op voor beste bijrol. Outbreak, Seven, LA Confidential, The Negotiator en met name American Beauty (Oscar voor beste hoofdrol) moeten dan nog komen. Die laatste film maakt hem een icoon. Fraaie prestaties in K-Pax, Pay it Forward en The Life of David Gale volgen. In 2003 doet hij een stapje terug uit de filmwereld, om artistiek directeur te worden van The Old VIc, één van de oudste en meest prestigieuze theaters in Londen. Hij blijft acteren, maar zijn focus op film wordt minder.

Roddels over homoseksualiteit
Getrouwd is hij nooit en zijn privéleven houdt hij volkomen stil. In het verleden zou hij relaties hebben gehad met stemartiest April Winchell en scriptschrijver Dianne Dreyer. De laatste tien jaar is het muisstil. Wel heeft hij in verschillende interviews gemeld dat hij niet homoseksueel is, waarover nogal eens gespeculeerd wordt. Vooral door Esquire en de Britse tabloids, die er melding van maken dat hij eens beroofd is in London Park om half vijf in de ochtend. En wat hij in dat park deed...

Zelf reageert hij er amper op, en áls hij het doet is dat met weinig woorden: niemand heeft er iets mee te maken. En zo is het natuurlijk ook. Een bekend citaat van Spacey in de Evening Standard: "Niet dat ik een onzinnige mysterische stilte wil volhouden, maar hoe minder het publiek weet van mij, des te meer geloven ze dat ik die persoon ben in de film."

Inmiddels maakt hij zich met name hard om nieuw talent vooruit te helpen. Hij heeft gemeld zeker tot 2015 aan te willen blijven als hoofd van het Londense theater; hij vindt het fantastisch. En de filmrollen die hij in de tussentijd nog wél op zich neemt, zijn ongetwijfeld de moeite waard. Gegarandeerd!