Laatbloeier Christoph Waltz

Geplaatst: door Roy van der Lee

  • Geboortedatum4 oktober 1956
  • GeboorteplaatsWenen, Oostenrijk
  • Bekende filmsDjango Unchained (2012), Carnage (2011), The Three Musketeers (2011), The Green Hornet (2011), Inglourious Basterds (2009)
  • AwardsTwee Oscars, voor Django Unchained en Inglourious Basterds. Voor die laatste ook nog een karrenvracht aan andere prijzen.

Vanaf volgende week te zien in Horrible Bosses 2 en daarna misschien wel als superschurk in de nieuwe Bondfilm. Christoph Waltz is hot en het is niet moeilijk om te begrijpen waarom. Weinig acteurs zijn zo grappig, aimabel en als het moet zo angstaanjagend als de Oostenrijker. En dan te bedenken dat vijf jaar geleden nog niemand van hem gehoord had.

Waltz was de vijftig al lang voorbij toen hij auditie deed voor de rol van Nazi-kolonel Hans Landa in Inglourious Basterds. Regisseur Quentin Tarantino zat op dat moment met de handen in het haar. Hij had de casting voor zijn oorlogsepos bijna compleet, maar kon maar geen geschikte acteur vinden voor de rol van jewhunter Landa.

Tarantino wilde eerst Leonardo DiCaprio, maar besloot later dat het een acteur moest zijn die vloeiend Duits sprak. Talloze kandidaten kwamen voorbij, maar niemand voldeed aan de eisen van de regisseur. Die stond op het punt om zijn script dan maar vrij te geven en de film helemaal niet meer te maken.

Tot het moment dat Christoph Waltz zich meldde. Een Oostenrijker die al tientallen jaren met bescheiden succes speelde in Duitse tv- en filmproducties. Waltz maakte diepe indruk met een fenomenale auditie. "We're making this movie", zou QT direct gezegd hebben. Zo gezegd, zo gedaan. Met Waltz als Hans Landa werd de film een succes bij critici en aan de bioscoopkassa.

De Oostenrijker maakte van de Nazi-kolonel een angstaanjagende, onderkoelde figuur, die op andere momenten juist sympathiek en grappig is. Hoe verschrikkelijk zijn personage ook is, het is onmogelijk om een hekel aan hem te hebben. En dat is een hele knappe prestatie. Ook oogstte hij lof door in één film vloeiend Duits, Engels, Frans én Italiaans te spreken. Het leverde hem een Oscar op voor beste acteur in een bijrol. Bij de première in Cannes greep hij op het plaatselijke filmfestival ook al de prijs voor beste acteur. 

En zo werd Christoph Waltz een superster. Iets waar hij in de jaren daarvoor alleen maar van kon dromen. De acteur had zich er namelijk al bijna bij neergelegd dat hij de rest van zijn leven in slechtbekeken televisiefilmpjes zou opduiken. Iets dat hij al sinds 1982 deed, toen hij als twintiger debuteerde in een Duitse bewerking van Tristan en Isolde

Hoe anders is het nu. Collega's van vroeger reageerden jaloers op zijn overstap naar Hollywood. "Het enige wat ze daar willen is je uitknijpen", zou er tegen hem gezegd zijn. Maar Waltz vindt het zo wel prima. "I have the juice, so why shouldn't they?" Eenmaal in Hollywood mocht hij meteen opdraven als slechterik in de comicverfilming The Green Hornet. In datzelfde jaar was hij in een vergelijkbare rol ook te zien in The Three Musketeers.

Dat hij het ook als leading man en zonder kwaadaardige meesterplannen prima af kan, bewees hij later in onder meer Carnage en The Zero Theorem. Met name in die laatste film liet Waltz zich van een heel andere kant zien. Als paranoide compterhacker speelt hij een breekbare, treurige figuur die ver weg staat van de coolness die hij normaal gesproken heeft. Hij heeft dus veel meer in zijn mars.

Een nieuwe samenwerking met zijn ontdekker Tarantino kon niet uitblijven. Voor zijn western Django Unchained deed hij dan ook opnieuw een beroep op Waltz, die hier praktisch dezelfde rol speelt als in Basterds. Wederom is hij een excentrieke Duitser die zowel grappig als angstaanjagend kan zijn. Het grootste verschil is dat zijn Dr. Kings Schultz uit Django een goedzak is. Het is daarom ook minder moeilijk om sympathie voor het personage te hebben dan het was in Basterds. Desalniettemin won hij er wederom een Oscar voor beste bijrol mee.

Buiten zijn optredens in films, is Waltz sinds een paar jaar ook een graag geziene gast in tv-programma's als Saturday Night Live. Daar liet hij zich van zijn meest komische kant zien door mee te doen in parodieën op onder meer de Trololol-guy, muzikale acts en spelshows. Ook speelde hij de rol van Djesus in de hilarische fake-trailer van Djesus Uncrossed. Dat kwam hem overigens wel te staan op stevige kritiek van fanatieke gelovigen. 

In de komende jaren kunnen we nog veel van Waltz verwachten. Het lijkt wel alsof hij de rollen die hij in de eerste vijftig jaar van zijn leven niet heeft gespeeld, nu aan het inhalen is. Misschien zien we hem in de volgende Bondfilm, wellicht in een remake van Tarzan en wie weet zelfs in een nieuwe film in de Pirates of the Caribbean-franchise. En dat is maar goed ook. Hoe meer Waltz hoe beter.