Mark Wahlberg: The Funky Bunch ver achter zich gelaten

Geplaatst: door Tom van Steensel

  • Geboortedatum5 juni 1971
  • GeboorteplaatsBoston, Massachusetts, Verenigde Staten
  • Bekende filmsThe Fighter (2010), The Other Guys (2010), The Lovely Bones (2009), Max Payne (2008), The Happening (2008), We Own The Night (2007), Shooter (2007), The Departed (2006), Four Brothers (2005), The Italian Job (2003), Planet of the Apes (2001), The Perfect Storm (2000), Three Kings (1999), Boogie Nights (1997).
  • AwardsOscarnominaties: The Fighter (beste film) (gedeeld met David Hoberman en Todd Lieberman), The Departed (beste bijrol).

Als tiener was hij regelmatig te bezichtigen op het politiebureau van Dorchester in Boston, tegenwoordig zul je Mark Wahlberg eerder zien op de golfbaan met Joe Pesci en Samuel L. Jackson. En in de bioscoop: zijn nieuwe actiethriller Contraband gaat deze week in première.

Die aanrakingen met justitie beginnen als zijn ouders uit elkaar gaan wanneer Wahlberg elf jaar oud is. Hij woont dan samen met vijf oudere broers en drie oudere zussen in een piepklein appartementje met slechts drie slaapkamers. Na verschillende arrestaties mag hij op zijn zestiende 45 dagen gaan zitten voor geweldpleging tijdens een mislukte overval. Toch zat er uiteindelijk toch nog één positief puntje aan dat criminele gedrag: zijn personage in The Departed baseerde hij op de vele agenten in Boston die hem tijdens zijn jeugd plaats lieten nemen op achterbanken van politieauto’s. The Departed wint uiteindelijk de Oscar voor beste film, maar Wahlberg is de enige uit de cast die een acteernominatie ontvangt voor de prent.

Eenmaal uit de gevangenis besluit Wahlberg zijn leven om te gooien. Dat begint met muziek: hij is één van de groepsleden van New Kids on the Block, maar verlaat de boyband vlak voordat deze doorbreekt. Broer Donnie, toen een bandlid en nu zelf ook acteur, helpt hem vervolgens met het opzetten van een eigen rapgroep: Marky Mark & The Funky Bunch scoort in 1991 een nummer één hit in Amerika met het nummer Good Vibrations. Een jaar later flopt hun tweede album You Gotta Believe echter genadeloos. Wahlberg wil tegenwoordig liever niet meer aan die periode herinnerd worden: hij vertelt inmiddels met schaamte op de bank te zitten wanneer hij een oude videoclip of Calvin Klein-reclame uit de tijd op VH1 voorbij ziet komen.

New kid voor het blok
Na de muziek volgen de films. Als acteur speelt hij de nachtmerrie van elke schoonvader in de film Fear en is met zijn goede vriend en toekomstig Departed-tegenspeler Leonardo DiCaprio te zien in The Basketball Diaries. Echt opvallen doet hij voor het eerst als Dirk Diggler in Boogie Nights van Paul Thomas Anderson. Wahlberg moet nog behoorlijk lang wikken en wegen voordat hij die rol aanneemt: oud buurtgenoten uit Boston zien hem in die tijd al snel als een “mietje” wanneer hij op het punt staat om een wat meer gevoelig personage te gaan spelen. Want ondanks dat pornoacteur Diggler door de lengte van zijn “gereedschap” misschien weinig reden heeft om bescheiden te zijn zet Wahlberg hem neer als een onschuldig en naïef persoon.

Boogie Nights leidt ook tot rollen in grote, commerciële producties. Wahlberg speelt naast George Clooney in zijn eerste grootse spektakelfilm The Perfect Storm die geregisseerd wordt door de Duitser Wolfgang Petersen. De ervaringen tijdens het maken van die film zouden later terugkomen in het door Wahlberg geproduceerde Entourage. De serie is namelijk losjes gebaseerd op zijn eerste jaren als beginnend acteur in Hollywood en de The Perfect Storm was voor Wahlberg wat Aquaman was voor Vinnie Chase. Ook verschillende personages uit Entourage zoals Johnny Drama en Turtle zijn gebaseerd op oude vrienden die Wahlberg vergezelden toen hij richtig Hollywood vertrok, om over Jeremy Piven's Ari Gold nog maar te zwijgen.

Saturday Fight Live

Na The Perfect Storm slaat Wahlberg de rol van Matt Damon in Ocean’s Eleven af en produceert in plaats daarvan twee flops: Tim Burton’s Planet of the Apes en The Truth About Charlie. Toch ziet hij beide films als waardevolle leermomenten. De beste werkrelatie die hij opbouwt is die met regisseur David O. Russell. De eerste film die ze samen maken is Three Kings waarin hij na The Perfect Storm herenigd wordt met George Clooney. Clooney heeft op de set van de film non-stop ruzie met O. Russell en wil na afloop nooit meer iets met hem te maken hebben. Wahlberg kan daarentegen prima opschieten met de regisseur en werkt daarna nog met hem samen aan I Heart Huckabees en het voor een Oscar voor beste film genomineerde The Fighter, waarvoor Christian Bale en Melissa Leo gouden beeldjes winnen.

Wahlberg is inmiddels zeer gelovig, vader van vier kinderen en een stuk braver dan veel van zijn personages in de films. Toch komt hij af en toe nog in het nieuws met rare uitspraken en incidenten. Zo ruilde hij op het laatste moment zijn vliegticket voor één van de fatale vluchten op elf september in, waardoor hij aan de dood ontsnapte. Nadien beweerde hij dat de aanslag nooit gelukt zou zijn als hij aan boord was geweest. Voor die ongenuanceerde uitspraak bood hij onlangs zijn excuses aan. Ook maakte hij in de talkshow van Jimmy Kimmel een heleboel ophef over komiek Andy Samberg die hem persifleerde in een SNL-sketch die hieronder te bekijken is. De castleden van Saturday Night Live wisten later dan ook niet wat ze van Wahlberg’s bezoek aan de show moesten maken, maar uiteindelijk bleek alle heisa een promotiestunt voor Max Payne.

Veel van wat Wahlberg zegt en doet moeten we waarschijnlijk maar met een korrel zout nemen, want hij duikt ook steeds meer op in comedy’s: bijvoorbeeld in Date Night met Tina Fey en naast Will Ferrell in The Other Guys. Hoewel hij in Contraband weer een serieuze rol heeft, is hij later dit jaar ook te zien in Ted: het live-action regiedebuut van Family Guy-bedenker Seth MacFarlane. Daarin wordt hij herenigd met Max Payne-tegenspeelster Mila Kunis. Om Wahlberg een plezier te doen zullen we videobeelden van The Funky Bunch en de Calvin Klein-reclames maar achterwege laten. Om diezelfde reden hebben we ook The Happening niet aangehaald. You’re welcome, Mark. Just say hi to your mother for us, okay?