Rising star Shailene Woodley

Geplaatst: door Kristel van den...

  • Geboortedatum15 november 1991
  • GeboorteplaatsSimi Valley, Californië, Verenigde Staten
  • Bekende filmsThe Descendants (2011), The Spectacular Now (2013), Divergent (2014), The Fault In Our Stars (2014), White Bird In A Blizzard (2014), Insurgent (2015)
  • Awards

Tot voor kort hadden weinigen van actrice Shailene Woodley gehoord en nog steeds doet bij velen haar naam niet direct een belletje rinkelen. Toch is de kans groot dat je haar afgelopen zomer op het witte boek zag schitteren. Woodley speelde de hoofdrol van Hazel Grace in de prachtige boekverfilming van The Fault In Our Stars. Inmiddels is ze lang niet alleen maar bij het young adult publiek geliefd. En terecht!

Opgroeiend in een eenvoudig docentengezin, begon Shailene op opvallend jonge leeftijd met acteren. Toen ze slechts vier jaar oud was, had ze al flink wat commercials op haar naam staan. En op twaalfjarige leeftijd heeft ze de rol van (jonge) Kaitlin Cooper in hitserie The O.C. te pakken.

Haar ouders vonden haar carrière als actrice prima, mits Shailene zich aan drie regels houdt: ze moet zichzelf blijven, ze moet lol hebben in wat ze doet en ze moet goed haar best blijven doen op school. Het lijkt erop dat ze zich keurig aan alle drie de regels heeft gehouden, want Shailene blijft acteren. Tijdens haar middelbare school-periode heeft Shailene kleine rollen in grote series zoals Without A Trace, Everybody Loves Raymond, My Name Is Earl, CSI: NY en Cold Case.

Wanneer Shailene vijftien jaar is, slaat echter het noodlot toe: ze krijgt de diagnose scoliose. Door deze verkromming van de rug, moet Shailene twee jaar lang een enorm plastic korset dragen. Gelukkig mét goed resultaat, want na deze twee jaar is Woodley genezen en kan ze haar acteerwerk weer oppakken.

En dat doet ze direct goed: Shailene heeft vanaf 2008 de hoofdrol in de Amerikaanse televisieserie The Secret Life Of The American Teenager te pakken. Hierin speelt ze vijf jaar lang highschool student Amy Juergens. Om in die tijd zelf ook een 'normale' highschool student te kunnen zijn, werd er elke week een leraar met wat huiswerk naar haar huis gestuurd. Tijdens de opnames leerde Shailene, en zo kon ze tegelijkertijd met haar klasgenoten afstuderen.

De populaire ABC-serie stopt in 2013, maar al in 2011 wordt haar talent opgemerkt in Hollywood: Shailene krijgt de kans om met niemand minder dan George Clooney te spelen. In The Descendants zet ze de rol van zijn puberdochter ijzersterk neer. Woodley doet niet onder voor Clooney, maar toch adoreert ze hem: "George Clooney is fantastisch. Niet alleen als acteur, maar vooral als mens. Hij is gul, bescheiden, gepassioneerd, dankbaar en briljant. Ik leer ontzettend veel over het leven van hem. Dankzij George ben ik een beter mens."

Na The Descendants volgt in 2014 Shailenes doorbraak bij het young adult publiek. De rol van Beatrice Prior uit de boekverfilming van Divergent is Woodley op het lijf geschreven. Vergelijkingen met Jennifer Lawrence in The Hunger Games worden snel gemaakt, maar dat heeft vooral met het verhaal te maken, en niet zozeer met Shailene die een krachtige 'Tris' neerzet. Zelf snapt ze de vergelijking ook niet: "Ik bewonder Jennifer, maar het lijkt wel alsof iedereen ons met elkaar wil vergelijken. Ja, we hebben allebei kort haar, maar daar houdt het dan ook mee op. We zijn twee individuen, stop met vergelijken."

Het acteerwerk ging Shailene niet altijd van een leien dakje. In 2001 deed ze al auditie voor I Am Sam, maar de rol van Lucy was voor Dakota Fanning. De rol van Katniss Everdeen in The Hunger Games ging aan haar neus voorbij en hetzelfde gold voor die van Colette uit Les Misérables. En zelfs afgelopen jaar had Shailene nog pech toen in The Amazing Spider-Man 2 al haar scènes als de roodharige Mary Jane Watson uit de film werden geknipt.

Toch kregen we Shailene afgelopen jaar tot nu toe twee keer op het witte doek te zien. Na Divergent konden jonge fans hun hart ophalen toen bleek dat Shailene ook de hoofdrol in young adult hit The Fault In Our Stars had te pakken. Speelde acteur Ansel Elgort in Divergent nog haar broer, in TFIOS zijn ze lovers. En dat zetten ze bijzonder geloofwaardig neer.

"Ik denk dat als ik Ansel niet via Divergent had leren kennen, dat onze relatie in deze film niet zou zijn zoals die nu is. We hoefden elkaar niet te leren kennen  of aftasten of we ons goed voelden bij elkaar. Godzijdank dat we broer en zus hebben mogen spelen. En nu mogen we de komende vier jaar samen doorbrengen, wat onzettend cool is!" Shailene doelt op de vervolgdelen van Divergent, waarvan Insurgent al in 2015 zal verschijnen.

Vanaf komende week is ze nog te bewonderen in White Bird In A Blizzard, gebaseerd op het gelijknamige boek van Laura Kasischke. Hierin speelt Woodley de rol van Kat Connor, een 17-jarig meisje waarvan de moeder plotseling spoorloos verdwijnt. Kat ontdekt een geheim over haar moeder dat haar leven voorgoed zal veranderen.

In het dagelijks leven is Woodley behoorlijk alternatief. Zo haalt ze water uit de bergen, voedsel van een boerderij en ze maakt zelf  van alles: van kaas en tandpasta tot bodylotion en medicijnen. Ze brengt ook geen bezoekje aan artsen. Hierover kan ze kort zijn: "Dit is mijn levensstijl, het past bij me." Ooit wil ze zelfs een enorme ecologische, biodynamische boerderij opzetten om hier met een soort community te leven.

Gelukkig is het zover nog lang niet. Voorlopig kunnen én willen we niet meer om rising star Shailene Woodley heen!