Ryan Gosling: Man van het Jaar

Geplaatst: door Steffie van Rhee

  • Geboortedatum12 november 1980
  • GeboorteplaatsLondon, Ontario, Canada
  • Bekende filmsDrive (2011) The Ides of March (2011) Crazy, Stupid, Love (2011) Blue Valentine (2010) Lars and The Real Girl (2007) Half Nelson (2006) The Notebook (2004) Murder By Numbers (2002) Remember The Titans (2000)
  • AwardsOscarnominaties: Half Nelson (2006) Golden Globenominatie: Lars and The Real Girl (2007) Blue Valentine (2010). Oh, en Man van het Jaar volgens Filmpjekijken.com

Acteren doet Ryan Gosling al sinds zijn tienerjaren en slechte films lijken niet voor te komen op zijn lijstje. Ondanks zijn indrukwekkende filmografie is hij een laatbloeier te noemen. Pas dit jaar groeide Gosling uit tot de droom van iedere regisseur.

Mickey Mouse Club
Niet alleen zangeressen als Britney Spears en Christina Aguilera begonnen hun carrière bij de Mickey Mouse Club. Ook een kleine Ryan Gosling was in die show voor het eerst op televisie te bewonderen.

In een interview met David Letterman zegt de Canadees dat hij op de een of andere manier de rol kreeg, maar toen bleek dat hij niet echt kon zingen of dansen, besloten de producers hem niet meer te gebruiken. Het klinkt wat vreemd, want zingen doet hij nog altijd met zijn band Dead Man’s Bones.

Kritische keuzes
Hij liet de kinderseries achter zich en begon in 2000 met het echte werk, dankzij een bijrol in de sportfilm Remember The Titans. Vanaf dat moment kon Gosling niets meer fout doen. Wie kritisch naar zijn filmografie kijkt, zal moeten toegeven dat er geen slechte film achter zijn naam staat. Zorgvuldig kiest hij de mooiste rollen en uiteraard speelt hij die met verve. 

In die verschillende rollen toont hij meteen zijn veelzijdigheid. Er is geen personage dat hij onrecht aandoet. Van actieheld tot romanticus en van politicus tot psychopaat, hij speelde het allemaal en altijd toonde hij ‘de menselijke kant’ van deze types.

Eindelijk erkenning
Hoewel de lijst met films achter zijn naam alsmaar bleef groeien, werd Ryan Gosling pas dit jaar erkend als één van Hollywood’s grootste talenten. Dat hij in 2006 al een Oscarnominatie voor Beste Acteur kreeg voor zijn rol in Lars and The Real Girl is veel mensen ontgaan.

Met hoofdrollen in Crazy, Stupid, Love, The Ides of March en Drive kon niemand dit jaar meer om hem heen. En waar hij vorig jaar voor zijn rol in Blue Valentine de Oscarnominatie misliep (tegenspeelster Michelle Williams werd wel genomineerd), lijkt het haast onmogelijk dat de jury hem in 2012 vergeet. Het publiek heeft hem in ieder geval wel weten te vinden. 

Gosling was één van de hoofdpersonen in jeugdserie Breaker High

Weinig woorden
Misschien heeft de acteerwereld hem tijdenlang over het hoofd gezien omdat hij niet veel praat: Gosling is een man van weinig woorden. Of hij nu een drugsverslaafde leraar (Half Nelson) of een stuntdriver (Drive) speelt, hij doet het altijd in stilte. Alleen al met blikken kan hij een verhaal overbrengen. Zijn subtiele spel zorgt ervoor dat de personages die hij speelt een bepaalde charme krijgen. Het publiek kan niets anders doen dan als een blok voor 'm vallen.

Toch kan hij ook goed overweg met lappen tekst, zoals zijn liefdesverklaring in The Notebook, die hij er moeiteloos in een keer uitgooit. Ieder woord dat zijn lippen (niet) verlaat is geloofwaardig. We hebben het al eerder gezegd, maar we gaan nog veel van deze man horen, ook al is het vaak non-verbaal.