Star Hopper J.J. Abrams

Geplaatst: door Tom van Steensel

  • Geboortedatum27 juni 1966
  • GeboorteplaatsNew York, Verenigde Staten
  • Bekende filmsFilms: Super 8 (2011), Star Trek: The Future Begins (2009), Cloverfield (2008), Mission: Impossible 3 (2006), Armageddon (1998), Forever Young (1992), Regarding Henry (1991). Televisie: Fringe (2008-2013), Lost (2004-2010), Alias (2001-2006), Felicity (1998-2002).
  • AwardsTwee Emmy's voor de pilot van Lost in 2005.

Van fanboy tot filmmaker: als kind droomde Jeffrey Jacob Abrams in de bioscoop weg bij Star Wars, als volwassene heeft hij Steven Spielberg, George Lucas en Tom Cruise op speed dial. En naast zijn vele televisiewerk (Felicity, Alias, Lost), is hij inmiddels ook verantwoordelijk voor zowel de nieuwe Star Trek (donderdag in de bios) als het volgende deel in de door Lucas bedachte scifi-saga Star Wars. Pressure much?

Regarding Harrison
Dat hij in de showbizzwereld verzeild zou raken werd al vroeg duidelijk: papa Abrams was in de jaren zeventig namelijk producent bij Paramount en de kleine J.J. was toen vaak te vinden op sets van series als Happy Days en Mork & Mindy. Zijn eerste eigen succes beleeft hij als scenarist: na zijn studie schrijft hij (geïnspireerd door Ordinary People) het script voor Regarding Henry. Een week nadat het scenario is afgerond en rondgeshopt wordt hij tot zijn eigen ongeloof door producenten naar New York gevlogen. Daar mag hij zomaar aan tafel gaan zitten met regisseur Mike Nichols (The Graduate) en hoofdrolspeler (slash jeugdheld) Harrison Ford. Laatstgenoemde mag hij binnenkort waarschijnlijk ook zelf gaan regisseren in Star Wars Episode VII.

Abrams is (co-)scenarist van verschillende filmprojecten (waaronder de Michael Bay-blockbuster Armageddon), voordat in 1998 zijn zegetocht op televisie begint met Felicity. De serie over het studentenleven van Felicity Porter (Keri Russell) loopt vier seizoenen. Vervolgens maakt het door hem bedachte Alias (met Jennifer Garner als CIA-agente) vijf seizoenen vol, en meest recentelijk was hij medebedenker van Fringe (een soort kruising tussen The X-Files en The Twilight Zone) dat het afgelopen jaar ook na vijf seizoenen ten einde kwam. Momenteel is hij als producent betrokken bij Person of Interest. Die serie werd echter niet door hem bedacht, maar ontsproot uit het brein van Jonathan Nolan… inderdaad, de broer van Christopher Nolan.

Mrs. Ben Affleck in de door Abrams geschreven aflevering Phase One uit seizoen 2 van Alias.

Jungle Fever
Maar de serie die wereldwijd het meest besproken werd bij de koffieautomaat was toch Lost. Het project begint als pilot-script in de stijl van de film Cast Away, maar de netwerkbazen zijn ontevreden en schakelen Abrams en Damon Lindelof (Prometheus) in om de boel om te gooien. De twee krijgen na het pitchen van hun ideeën (de flashbacks, het bovennatuurlijke) slechts elf weken de tijd om op de proppen te komen met iets dat op televisie kan. In nog geen drie maanden moeten ze de twee uur durende pilot (destijds de duurste ooit) schrijven, casten, filmen en editen. De serie zelf eindigt na 121 afleveringen met een conclusie (onlangs gespoild in This is 40) waarbij iedereen zich, geheel in Lost-stijl, nog een laatste keer afvraagt "what the hell happened?".

Another day at the office: Abrams en Lindelof op het eiland Oahu voor de opnamen van de Lost-pilot.

Wil je overstappen van televisie naar film, dan doe je er goed aan indruk te maken op Tom Cruise. De Top Gun-acteur ziet de eerste twee seizoenen van de Alias op dvd en wil de bedenker ervan direct wil ontmoeten. Abrams zit dan nog op Hawaï voor de opnamen van de Lost-pilot, maar eenmaal terug in L.A. spreken de twee steeds vaker af en uiteindelijk mag hij Brian de Palma en John Woo opvolgen als regisseur van een deel uit de Mission: Impossible-reeks. Daarin is een klein rolletje weggelegd voor Keri Russell, die in M:I 3 verrassend vroeg om het leven komt. Niemand verwachtte dat hij zijn Felicity-ster zoiets aan zou doen. Abrams produceerde ook het vierde deel Ghost Protocol en zal wederom van de partij zijn bij het pas aangekondigde vijfde deel.

Blairzilla
Door het kassucces van M:I 3 wordt er steeds vaker geluisterd naar zijn ideetjes. Bijvoorbeeld naar deze: Godzilla meets The Blair Witch Project. Aan de hand van enkel die set-up schiet hij samen met regisseur Matt Reeves (de medebedenker van Felicity die nu bezig is met Planet of the Apes) in het geheim een teaser voor een nog scriptloze film. Het trailertje bevat alvast een sleutelscène, maar brengt niet eens een titel in beeld. Het betekent de start van een mysterieuze marketing campagne: het tweetal wil terug naar de pre-internet-tijd toen ze in de bios echt verrast werden door de voorfilmpjes. De promotie werkt: Cloverfield groeit uit tot een hit en de inmiddels overvolle agenda van Abrams is de enige reden dat er nog altijd geen sequel is gekomen.

It's gonna be the best night ever: de eerste teaser trailer voor Cloverfield.

En met overvolle agenda bedoelen we, naast de duizenden televisiepilots die Abrams op elk willekeurig moment in ontwikkeling heeft, vooral Star Trek en Star Wars. Abrams blaast in 2009 de Trek-reeks nieuw leven in zonder zelf ooit een groot fan te zijn geweest van de serie. Zijn co-scenaristen Alex Kurtzman en Roberto Orci (die meeschreef aan M:I 3) zijn wel Trekkies en komen dus goed van pas. Abrams zou eerst alleen schrijven en produceren, maar raakt gaandeweg zo gefascineerd door de unieke relatie tussen Kirk en Spock dat hij besluit ook te regisseren. Of hij na de sequel Star Trek Into Darkness ook zelf een derde film zal maken is nog onduidelijk. Met de zevende Star Wars in aantocht heeft hij nu even andere verplichtingen.

De regie van Star Wars Episode VII slaat hij in eerste instantie af omdat hij op dat moment midden in de productie van Into Darkness zit en aan niets anders kan en wil denken. Maar producent Kathy Kennedy is volhardend, wil Abrams per se als regisseur hebben, en komt later nogmaals met het aanbod. En dan begint de innerlijke fanboy toch weer te knagen. Abrams sprak al met Star Wars-componist John Williams over de muziek voor de film en ook geestelijk vader George Lucas zal als een soort Yoda over het project waken. Het is wel te hopen dat hij zijn kenmerkende lens flares tot een minimum beperkt. Want zoals mede fanboy Kevin Smith terecht opmerkte: “there is massive potential for overuse…. Especially on Tatooine.”

Abrams in gesprek met Star Trek-geek / Star Trek-acteur / Star Wars-geek Simon Pegg.