Tom Cruise

Geplaatst: door Eric van Gennip

  • Geboortedatum3 juli 1962
  • GeboorteplaatsSyracuse, New York, Verenigde Staten
  • Bekende filmsKnight and Day (2010), Valkyrie (2008), Lions for Lambs (2007), MI:3 (2006), War of the Worlds (2005), Collateral (2004), The Last Samurai (2003), Minority Report (2002), Vanilla Sky (2001), MI:2 (2000), Magnolia (1999), Eyes Wide Shut (1999), Jerry Maguire (1996), Mission Impossible (1996), Interview with the Vampire (1994), The Firm (1993), A Few Good Men (1992), Born on the Fourth of July (1989), Rain Man (1988) , Cocktail (1988), Top Gun (1986), Risky Business (1983).
  • Awards3 x Oscarnominatie: Born on the Fourth of July (1990), Jerry Maguire (1997), Magnolia (2000) 3 x Golden Globe: Born on the Fourth of July (1990), Jerry Maguire (1997), Magnolia (2000)

Waar is de tijd gebleven dat alle vrouwen in katzwijm vielen voor Tom Cruise? Sinds Cocktail en Top Gun deed hij héél veel goed in zijn carrière. Maar diezelfde vrouwen vinden hem nu vooral een héle rare man. Hamvraag: watskeburt?

Dyslectische priester
Het lijkt een droom, maar benijdenswaardig is het leven van Tom Cruise als kind nooit geweest. De familie reist door het hele land voor zijn vaders baan. Met zijn vader had de jongeling een slechte band, ze gaan met ruzie uit elkaar en zien elkaar tien jaar niet tot op het sterfbed van de man. ‘Er was vroeger altijd eten, maar nooit geld. Voor mijn verjaardag vroeg ik een fiets of een kart, maar het enige dat ik kreeg was de taart die ik wilde en een bioscoopbezoek’, meldde hij Esquire.

Op zijn 14de heeft Cruise al vijftien scholen gehad, waar hij even zoveel keren wordt gepest. Hij is verlegen en door zijn dyslexie ook geen beste leerling. Gevoelig en zwaar religieus schrijft hij zich ten einde raad in bij een seminarie om priester te worden. Na een jaar is ook die carrière vervlogen, maar op zijn 16de bezorgt een leraar hem de hoofdrol in de schoolmusical. Daarom kiest Cruise na de middelbare school voor acteren.

Harde werker
Omdat hij zichzelf altijd moet bewijzen op school en tegenover zijn ouders, heeft hij veel competitiedrang en werkt hard. Hij vertrekt naar New York en heeft naast zijn baantjes in de avond dramalessen. Hij verandert zijn naam – Thomas Cruise Mapother IV leek hem minder succesrijk – maar geen enkele auditie pakt goed uit. Na een verhuizing naar LA kantelt het geluk wél zijn kant op. Na enkele rollen valt hij direct op door zijn lach en inlevingsvermogen. Hij daagt zichzelf uit met rollen in films van Martin Scorsese, Francis Ford Coppola en Ridley Scott. Top Gun vormt daarna de regelrechte doorbraak.

In die tijd trouwt hij voor het eerst met de zes jaar oudere Mimi Rogers. Dat is meteen zijn introductie bij het Scientology geloof. Rain Man en Cocktail zijn nieuwe kassuccessen, Born on the Fourth of July levert hem zijn eerste Oscarnominatie en Golden Globe op. Far and Away is weer niet zo’n succes, maar bezorgt Cruise wel zijn tweede vrouw: Nicole Kidman. Het succes houdt aan, want The Firm is een tophit. Met Jerry Maguire volgt Oscarnominatie nummer twee. Het mooie jongens imago verdwijnt voor de veelzijdige en veeleisende acteur.

You Got Cruise..!

Scientology en controverses
Cruise steekt de draak met zijn eigen glimlach in Vanilla Sky en wordt verliefd op Penelope Cruz. Na elf jaar huwelijk en twee adoptie-kids scheidt hij van Kidman, die tijdens de scheiding zwanger blijkt en een miskraam krijgt. Langzaam krijgt hij het publiek tegen, als hij steeds meer prat gaat op zijn lidmaatschap van de Scientology kerk. Bij Oprah Winfrey roept hij springend op de bank hoe verliefd hij is op zijn nieuwe vlam, de zestien jaar jongere actrice Katie Holmes. Binnen halfjaar trouwen ze, en is ze zwanger.

Cruise klaagt ondertussen iedereen aan die hem beschuldigt van homoseksualiteit en uit kritiek op psychiatrie en antidepressiva. Die mogen niet van Cruise’s Scientology-kerk, die volgens hem uiteraard wél de sleutel heeft tot beter worden. Cruise meldt dat zijn dyslexie door de beweging is genezen. Zijn gedrag en controversiële optredens leidden tot een breuk met filmgigant Paramount na veertien jaar. Boze tongen beweren dat het om het contract ging: de acteur zou een te groot deel krijgen van de DVD-verkoop van de Mission: Impossible films.

Rare hobby’s heeft Cruise ook, met sky-diven en stuntvliegtuigjes besturen. Collega’s schetsen een vriendelijk en zorgzaam beeld van hem, het publiek vindt hem een vreemde vogel. Meer laat hij intussen van zich zien in de bios: Spielberg’s Minority Report, The Last Samurai, Collateral, War of the Worlds en natuurlijk de Mission: Impossible films blíjven goeie shit. Respect is op zijn plaats. De toekomst? Het kan zomaar eens gedaan zijn met hem. Zou je zeggen. Maar het blijft een absolute vakman. En een rare vogel...