Will Smith: man van bijna zes miljard

Geplaatst: door Tom van Steensel

  • Geboortedatum25 september 1968
  • GeboorteplaatsPhiladelphia, Verenigde Staten
  • Bekende filmsHancock (2008), Seven Pounds (2008), I Am Legend (2007), The Pursuit of Happyness (2006), Hitch (2004), I, Robot (2004), Ali (2001), Wild Wild West (1999), Enemy of the State (1998), Men in Black (1997), Independence Day (1996), Bad Boys (1995).
  • AwardsOscarnominatie: The Pursuit of Happyness (2007), Ali (2002).
    Golden Globenominatie: The Pursuit of Happyness (2007), Ali (2002), The Fresh Prince of Bel Air (1993) (1994).
    Razzie: Wild Wild West (2000).

Iedereen die in 1990 had beweerd dat de bijna failliete rapper Will Smith ooit zou zorgen voor een constante stroom aan bioscoopsuccessen zou waarschijnlijk hard zijn uitgelachen. Toch katapulteerde Smith via een rapcarrière en een sitcom naar de top van Hollywood. Vanaf deze week te zien in het derde deel van Men In Black!

Formerly known as Fresh Prince

Halverwege de jaren tachtig heeft hij echter nog geen acteeraspiraties. Hij vormt dan samen met DJ Jazzy Jeff de MC-helft van het succesvolle rapduo DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince en wint voor de plaat "Parents Just Don't Understand" zelfs de eerste Grammy die ooit werd toegekend aan een rapact. Het geld stroomt binnen en Smith geniet van een uitbundige levensstijl met feesten en snelle auto's. Totdat blijkt dat hij niet al zijn inkomsten heeft opgegeven bij de belastingdienst en er plots beslag wordt gelegd op bijna al zijn bezittingen.

Gelukkig voor hem speelt muziekproducer Benny Medina op dat moment met het idee om Smith te casten in een sitcom die gedeeltelijk gebaseerd is op zijn eigen leven: dat van een straatschoffie die plots gedwongen wordt te verhuizen naar een nette buurt. Smith heeft in de serie als vrouwenverslinder de lachers op zijn hand, maar laat in afleveringen die gaan over absente vaders, drugsgebruik en wapenbezit ook al zien uit de voeten te kunnen met dramatische scènes. De serie lijkt na vier seizoenen te eindigen, maar reacties van teleurgestelde fans zorgden ervoor dat Smith en de producers besluiten om er nog twee seizoenen achteraan te plakken.

He's the DJ, I'm the rapper: Jazzy Jeff en The Fresh Prince

I, Moviestar

Met de filmrollen gaat het in het begin wat moeizamer. Tussen de opnames van The Fresh Prince door duikt Smith op in films als Made in America met Ted Danson en Six Degrees of Separation. Zijn eerste echte succes komt wanneer regisseur Michael Bay hem cast in zijn regiedebuut Bad Boys. Het originele script voor de film, met de titel Bulletproof Hearts, is bedoeld voor komieken Jon Lovitz en Dana Carvey, maar wordt vervolgens op maat gemaakt voor een stel jonge zwarte acteurs als Smith en Martin Lawrence. De door Jerry Bruckheimer geproduceerde film wordt een hit in de bioscoop en een nog groter succes op video.

Watcha gonna do? Smith en Lawrence in Bad Boys

Bay vertelt later dat het shot van Smith die over de straten van Miami rent (met shirt open!) om Lawrence voor een rijdende auto weg te trekken voor hem het moment was waarop hij zeker wist dat de televisieacteur een filmster zou worden. Zijn werkrelatie met Bruckheimer krijgt later een vervolg met het iets serieuzere Enemy of the State, maar de film die Smith definitief op de kaart zet is het sciencefictionspektakel Independence Day. Hierin mag hij onder regie van rampenspecialist Roland Emmerich de aarde behoeden voor een buitenaardse invasie.

Nog net geen Neo

Een rol in de succesvolle sciencefictionkomedie Men in Black, naast de stoïcijnse Tommy Lee Jones, levert een werkrelatie op met regisseur Barry Sonnenfeld met wie hij vervolgens ook Wild Wild West maakt. De film flopt echter genadeloos en het is de eerste keer dat de carrière van Smith een echte tegenslag te verwerken krijgt. Opvallend detail is ook dat hij destijds de hoofdrol in The Matrix afsloeg om in Wild Wild West te kunnen acteren, al heeft hij daar achteraf op zich geen spijt van. Tegenover Empire Magazine laat hij weten: "Ik was toen denk ik nog niet echt klaar voor zo’n grote en ambitieuze sciencefictionfilm. Ik had destijds waarschijnlijk het personage te humoristisch gemaakt."

Will Smith op de foto met Muhammad Ali

Na Wild Wild West vindt Smith het wel tijd om langzaamaan wat meer dramatische rollen op te zoeken, iets dat resulteert in een Oscarnominatie voor de biopic Ali. Smith noemde de eerste screening van Ali die hij bijwoonde de meest angstaanjagende ervaring in zijn leven: hij zat in de zaal namelijk één stoel achter de echte Muhammad Ali. Nadat de film was afgelopen draaide de grootste trashtalker die de bokswereld ooit gekend heeft zich om richting Smith om vervolgens tegen hem te grappen “man, you almost pretty enough to play me”.

Ook het eveneens op feiten gebaseerde The Pursuit of Happyness levert hem een Oscarnominatie op. Later werkt hij nogmaals samen met de maker van die film aan het drama Seven Pounds. De laatste paar jaar is Smith niet meer in de bioscopen te zien geweest en heeft hij het wat rustiger aan gedaan met vrouw Jada en zijn drie kinderen. Toch zitten er de komende tijd weer een aantal blockbusters aan te komen, waarvan Men In Black 3 de eerste moet worden. De kids hebben papa blijkbaar toch overgehaald om weer als actieheld op het witte doek te verschijnen.

Here come the Men in Black: Smith levert een bijdrage aan de soundtrack van de film