13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi

Beoordeling:

Geplaatst: door Jochem Geerdink

Zeg je Michael Bay, dan zeg je Transformers. Over the top actie overgoten met een dikke laag sentiment. In 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi houdt Bay (Bad Boys, Armageddon) zich redelijk in qua onwaarschijnlijke actie en is hij voor zijn doen zelfs af en toe redelijk subtiel. Dat levert een indrukwekkend eerbetoon op, waarin nog steeds de hand van Bay in iedere scène zichtbaar is.

Op zeker moment in 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi rusten Jack Silva (John Krasinski) en Tyrone Woods (James Badge Dale) tussen twee aanvalsgolven uit en mijmeren samen over hun gezin. Het ziet er op dat moment niet goed uit voor de twee. Ze weren zich weliswaar kranig tegen Libische militanten, maar lijken de strijd te gaan verliezen. Silva begint over zijn kinderen. Over hoe ze zullen vertellen dat hun vader is omgekomen in een ver land waarvan niemand weet waar het ligt, tijdens een strijd die niemand begrijpt.

13 Hours herbergt meerdere van die kleine speldenprikjes over de (buitenland)politiek van de Verenigde Staten, maar het blijft bij speldenprikjes. Michael Bay heeft van dit waargebeurde verhaal vooral een vermakelijke Michael Bay-film gemaakt die af en toe zelfs neigt richting reclamespot voor het Amerikaanse leger. En zoals we van de Amerikaanse filmmaker gewend zijn ontkom je ook niet aan de nodige heldenverering van zijn hoofdrolspelers.

In dit geval overigens wel terecht, het op het gelijknamige boek van Michael Zuckoff gebaseerde 13 Hours vertelt namelijk over hoe Amerikanen in Libië op 11 september 2012 werden aangevallen door tientallen radicale militanten. Wanneer de Amerikaanse ambassadeur Christopher Stevens een bezoek brengt aan Benghazi, besluiten de vrijheidsstrijders het Amerikaanse consulaat in die stad aan te vallen. Wat echter niemand weet, zelfs het Amerikaanse leger niet, is dat nog geen anderhalve kilometer verderop een geheime CIA-basis is. Beveiligd door een zestal oud-militairen.

Deze zes, Kris 'Tanto' Paronto (Pablo Schreiber), Dave 'Boon' Benton (David Denman), John 'Tig' Tiegen (Dominic Fumusa) en Mark 'Oz' Geist (Max Martini) en de al genoemde Silva en Woods, maken deel uit van de Global Response Staff (GRS), een na de aanvallen van 11 september 2001 door de C.I.A. opgerichte elite beveiligingseenheid voor geheim agenten in het veld. Maar veel meer dan een beetje chauffeuren en tussendoor hun indrukwekkende torso's in vorm houden, hebben de mannen eigenlijk niet te doen. Tot die 11e september 2012. Hoewel ze dat niet hoeven, en daarmee ook hun dekmantel verliezen, schiet het sextet hun landgenoten te hulp en komen daarna zélf onder vuur te liggen.

Bay schotelt een spannende, rauwrealistische, maar toch ook überpatriottistische weergave van de gebeurtenissen tijdens de dertien uur durende aanvalsgolf voor. Hoewel met 144 minuten op papier wellicht wat aan de lange kant en verre van perfect, wordt 13 Hours nooit langdradig of vervelend. Er gebeurt zoveel op het scherm, soms zelfs teveel om te kunnen verwerken, dat die kleine 2,5 uur voorbij vliegen. Dat alles bovendien fraai geschoten en prima geacteerd, al had het de film zeker geen kwaad gedaan wanneer de voornaamste personages iets meer uitgediept waren. Maar ook dát is typisch Michael Bay.

Trailer