Adios Amigos

Beoordeling:

Geplaatst: door Jochem Geerdink

Een kleine tien jaar geleden maakte de in Engeland woonachtige Amerikaan Asta Philpot samen met twee eveneens gehandicapte vrienden een reis naar de Costa del Sol om daar seks te hebben. De BBC maakte een verslag van die reis en die documentaire inspireerde de Belg Mario Vanhoof weer tot het schrijven van het scenario voor het in november 2011 verschenen Hasta la Vista. Nog voor die film uitkwam kocht producent Burny Bos al de rechten voor een Nederlandse remake. Dat werd uiteindelijk het door Anne Barnhoorn (De Ontmaagding van Eva van End, Aanmodderfakker, Jack Bestelt een Broertje) bewerkte Adios Amigos, dat overigens geen 1-op-1 kopie van het Vlaamse origineel, die slechts 8.781 bezoekers trok in Nederland, blijkt.

De 'amigos' uit de titel zijn Philip (Yannick van de Velde), Joost (Bas Hoeflaak) en Lars (Martijn Lakemeier), drie twintigers met ieder hun eigen ongemakken. Philip is door een spierziekte praktisch geheel verlamd, Joost is zo goed als stekeblind en Lars moet door een hersentumor de laatste fase van zijn leven noodgedwongen in een rolstoel doorbrengen. Hij heeft van de drie echter wel het meest 'normale' leven gekend totdat hij kanker bleek te hebben.

Zo schept Lars, terwijl de drie langs de rand van het plaatselijke zwembad gluren naar de jonge vrouwen in bikini, regelmatig op over het meisje dat hij aan de Spaanse costa "gepaald" heeft. "Daar zijn de chicks zó makkelijk, die doen het met iedereen. Zelfs met ons", houdt Lars zijn vrienden voor. Dat lijkt Philip en Joost ook wel wat, de drie besluiten samen op vakantie naar Salou te gaan. Na enig aandringen zien zelfs hun ouders wel iets in het plan, mits er een gediplomeerde verzorger meegaat. Geen probleem, die taak kan hun zwembegeleider met zijn luxe bus wel op zich nemen. Totdat Lars slecht nieuws krijgt van de dokter en de ouders een streep door het plan zetten.

Dat laten de heren echter niet over zich heengaan. Ze leggen via Marktplaats contact met ene Lub (Toren C's Margôt Ros), een gediplomeerd gehandicaptenverzorger in het bezit van een aangepast busje. Waar Philip, Joost en Lars denken dat dit een man is, blijkt het een van oorsprong Kroatische vrouw. En haar busje is nou ook niet bepaald luxe. Toch besluiten ze met Lub richting Salou te gaan, dit is misschien wel hun enige kans om eens van bil te gaan. Lub heeft echter andere plannen en stuurt haar gammele bus, buiten medeweten van Philip, Lars en Joost om, richting Kroatië. Wanneer de jongens ontdekken dat ze niet op weg zijn naar Spanje sputteren ze eerst nog wat tegen, maar Lub bezweert ze dat "Kroatië het nieuwe Salou is". Het wordt uiteindelijk om meerdere redenen een reis om nooit te vergeten.

Van de drie hoofdrolspelers maakt Van de Velde veruit het meeste indruk. De 27-jarige Utrechter is geloofwaardig én overtuigend als de vrijwel volledig verlamde Philip. Zijn personage is sowieso de meeste kleurrijke van de drie, Philip is namelijk bijzonder verbitterd en vindt zichzelf vooral heel zielig. Regelmatig heeft hij woede-uitbarstingen, die Van de Velde bijzonder knap acteert zonder daarbij ook maar een spier te vertrekken.

De grappen in het script van Barnhoorn zijn - zoals we van haar gewend zijn - regelmatig knetterhard, maar werken vooral zo goed omdat er ook bijzonder sneue momenten in Adios Amigos zitten. Het is ook meer een tragikomedie dan een feelgood movie, na het wat abrupte einde blijf je als kijker toch wat ontredderd achter. Debuterend regisseur Albert Jan van Rees levert een prima eerste bioscoopfilm af waarin het uiteindelijk niet draait om seks en lust, maar om vriendschap. En zoals het een goede roadmovie betaamt is de bij vlagen ontroerende, en door Dennis Wielaert (Matterhorn, Kidnep) prachtig in beeld gebrachte, reis veel belangrijker dan de bestemming.

Trailer