Cheerful Weather for the Wedding

Beoordeling:

Geplaatst: door Leontien Brondijk

Wat doe je als op de dag van je huwelijk je vakantieliefde opduikt en je erachter komt dat die geweldige zomer met hem je nog altijd vlinders in je buik bezorgt? Zeg je 'ja' tegen de man van wie je weet dat je familie hem adoreert, of ga je er vandoor met de jongen vol avontuur tegen de wil in van je moeder en je andere dierbaren. In Cheerful Weather for the Wedding, gebaseerd op de gelijknamige roman van Julia Strachey, staat Dolly voor dit dilemma.

Cheerful Weather for the Wedding neemt je mee naar het jaar 1932, waar op een koude decemberochtend ergens in Engeland familie en vrienden zich verzamelen voor het huwelijk van Dolly (Felicity Jones). Dolly, het meisje dat nog altijd met haar gedachten bij haar vakantieliefde Joseph (Luke Treadaway) is, maar binnen een paar uur een ander trouwt. Haar gedachtes worden verstoord door Joseph zelf die een wanhopige poging doet Dolly voor zich te winnen.

Ondertussen wacht iedereen vol spanning beneden op de toekomstige bruid. Maar Dolly heeft geen haast. Terwijl ze wordt aangekleed door bedienden haalt ze herinneringen op, want wat was die zomer met hem fantastisch. Met in haar hand een fles rum maakt ze zich klaar voor een lange dag. De vraag is of ze haar toekomstige man het ja-woord zal geven.

De film bestaat eigenlijk uit twee delen: de winterse huwelijksdag van Dolly en de flashbacks naar de zonnige zomer met haar vakantieliefde. De flashback-scènes zijn ook daadwerkelijk in de zomer opgenomen en de winterscènes gedurende de winter. Op deze manier zie je goed het verschil tussen het rooskleurige en lichte landschap tijdens Dolly’s gelukkige zomerdagen en de fletse winterdag waarop ze in het huwelijk treedt. Hierdoor ontstaat er een goed contrast.

Over het algemeen is het verhaal een drama, want twijfels hebben over je geliefde op de dag dat je in het huwelijksbootje stapt, is vrij dramatisch. Toch is er ook nog humor op deze donkere dag. Dat opa stokdoof is zorgt voor een aantal grappige momenten, en het baldadige neefje helpt hier een handje bij. Zo laat hij een bommetje afgaan naast zijn ingedommelde opa die rustig blijft slapen terwijl de knal door het hele huis galmt.

De onverwachte komst van Joseph zorgt voor een frisse wind in het huis. Hij is namelijk een stuk minder stijf en degelijk als de rest van de familie. De manier waarop Treadaway speelt en de hopeloze smeekbedes doet, zorgen dat zijn rol sterk en geloofwaardig is. Felicity Jones doet het ook goed, maar haalt het niet bij Treadaway.

Net als de komst van Joseph zijn de flashbacks tussendoor een verademing. Want hoewel er zeker een paar grappige momenten in de film zitten, is het verder een grijze boel. Het tafereel dat zich in het huis afspeelt is te langdradig en je vraagt je af wanneer iedereen eindelijk het huis verlaat om naar de trouwlocatie te gaan. Maar verder is Cheerful Weather for the Wedding een romantisch drama waarbij je prima weg kunt zwijmelen.

Trailer