De Ontsnapping

Beoordeling:

Geplaatst: door Faye Heijnis

De Ontsnapping bewijst maar weer dat de Nederlandse filmindustrie heus wat in zijn mars heeft. De fraaie boekverfilming van de gelijknamige bestseller van Heleen van Royen toont een zonnig avontuur met schrijnende flashbacks. Degenen die een gezellige feelgood-film verwachten komen bedrogen uit. Kijkwijzer heeft zich flink op De Ontsnapping losgelaten, maar heeft ‘m het geweldslogootje bespaard.

Julia de Groot (Hoes) leidt een schijnbaar gelukkig huisje-boompje-beestje-leven met haar man Paul (Kees Boot) en hun twee kids. Toch tikt Julia met regelmaat antidepressiva achterover. Ze is de dagelijkse sleur en haar zeurende hubby helemaal zat en maakt het radicale besluit op road trip te gaan naar de Portugese Algarve. Met een urn.

Het duurt eventjes, maar ze weet zich voor zeker een week los te maken van het leven in Nederland. Ze legt een flinke smak geld neer voor een villa, waar de charmante gastheer Eddie (de amper een week na de opnames van zijn scènes in De Ontsnapping helaas overleden komiek Rik Mayall) haar rondleidt en uit de brand helpt wanneer twee lilliputters het zwembad tiranniseren. Verder ontmoet Julia haar wulpse Vlaamse buurvrouw Lotus (Ellen Schoeters) met wie ze los gaat op een feestje en de sexy gigolo Romeo (Edwin Jonker), die haar leven op z’n kop zet. Een man die mysterie ademt en zelf ook het nodige lijkt meegemaakt te hebben.

Het begin van De Ontsnapping roept vooral de vraag op wat Julia tot zo’n drastisch besluit brengt om zonder wat te zeggen uit haar gezinsleven te ontsnappen. Maar dankzij Romeo, die als enige écht tot haar door weet te dringen, komt de heftige, onverwerkte tijd die de brunette twintig jaar geleden heeft meegemaakt met haar ernstig zieke broer Jimmy (Matthijs van de Sande Backhuyzen, Boy 7) aan de oppervlakte. De pijnlijke flashbacks zitten mooi doch schrijnend verweven door het zonnige avontuur van Julia en verklaren waarom ze juist naar de Algarve is vertrokken.

Hoes toont lef door full-frontal naakt te gaan in De Ontsnapping. Bij de korte sabbatical hoort volgens Julia namelijk ook een nieuw uiterlijk, dus laat ze even aan zich sleutelen bij de Portugese plastische chirurg. Hoes’ acteerwerk rammelt aan het begin een beetje, maar hervat zich gedurende de film. De seksscène met Edwin Jonker is dan wel weer ietwat tenenkrommend, maar daar staan genoeg vermakelijke en diepgaande scènes tegenover. Jammer dat de achtergrond van Romeo niet verder aan de orde komt.

Abbey Hoes (Nena, Feuten) levert als jonge Julia intens acteerwerk. Ook Van de Sande Backhuyzen overtuigt als doodzieke jongen die zijn laatste greintje plezier probeert te beleven. Het heftige verhaal dat de twee uitdragen, is een perfect contrast met Julia’s partyweekje in Portugal. Dat uiteindelijk bewijst dat ontsnappen niet de manier is om problemen aan te pakken.

Trailer