Dummie de Mummie en de Sfinx van Shakaba

Beoordeling:

Geplaatst: door Louke Kreemers

Dummie de Mummie en zijn vriendje Goos keren deze winter terug met een nieuw avontuur. Deze kinderfilm gebaseerd op de boeken van Tosca Menten is niet alleen voor kinderen leuk om in de kerstvakantie te bekijken, maar ook voor ouders is hij erg leuk.

Dummie (Yahya Gaier) voelt zich helemaal thuis in het dorp Polderdijk, hij is inmiddels gewend aan het Nederlandse leven. Totdat Goos (Julian Ras) en zijn vader (Roeland Fernhout) bedenken dat Dummie nooit groot zal worden omdat hij niet kan eten. Hier moeten ze een oplossing voor bedenken. Al snel stuiten ze op een gouden beeldje, de Sfinx van Shakaba, waarin wonderolie zit die Dummie wellicht tot leven kan wekken.

Het verhaal van Dummie de Mummie zit wat rommelig in elkaar, de titel van de film had ook Dummie de Mummie en de Schilderwedstrijd kunnen zijn. Want terwijl Goos de halve film bezig is met bedenken hoe ze dat beeldje kunnen bemachtigen, maken zijn vader en Dummie zich vooral druk hoe Dummie juffrouw Fiek (Jennifer Hofman) zo goed mogelijk kan schilderen.

Hierdoor ontstaan er soms twee verhaallijnen en dat is zonde. Het ijzersterke camerawerk maakt echter een hoop goed. Er is goed gebruik gemaakt van het typische Nederlandse landschap en er wordt veel frontaal gefilmd met snelle shotwisselingen. De film krijgt daardoor veel vaart, komt het verhaal beter uit en is de film hoogst vermakelijk.

Er zitten ook wat mooie special effects verwerkt in Dummie de Mummie en de Sfinx van Shakaba, die wellicht wat nep overkomen maar voor kinderen leuke toevoegingen zijn. Er zit verrassend veel humor in de film, Dummie is de grootste grappenmaker maar ook Meester Krabbel (Marcel Hensema) en Goos zelf voegen veel komische momenten toe.

Opvallend is trouwens de castwissel van meester Krabbel. Floreerde Ton Kas in de eerste film nog als een soort Indiana Jones, nu is het de beurt aan Marcel Hensema. Dit zorgt ervoor dat meester Krabbel in deze film meer weg heeft van een verdwaasde professor dan Indiana Jones, maar Hensema doet zeker niet onder voor Kas. Het personage blijft een leuke en grappige toevoeging aan het verhaal.

Dummie de Mummie en de Sfinx van Shabaka is een leuke familiefilm die ijzersterk in elkaar zit. Ook voor ouders is het zeker leuk om in de kerstvakantie mee te gaan, met zijn flauwe grappen vermaakt Dummie iedereen.

Trailer