Essential Killing

Beoordeling:

Geplaatst: door Danny van Schooten

Over het verhaal van Essential Killing kunnen we kort zijn. Een man wordt opgepakt en verdacht van terroristische activiteiten. Hij wordt gemarteld voor informatie, maar laat niks los. Als hij overgeplaatst wordt naar een plek dat doet denken aan het koude Siberië, weet hij te ontsnappen. Wat volgt is een lang kat-en-muisspel.

Hoe meer de hoofdpersoon in het nauw komt, hoe meer hij verandert in een beest om te kunnen overleven. Dat begint met het eten van aarde en boomschorsen. Daarna volgen nog wormen en insecten, maar als het echt zwaar wordt moet hij moorden om te overleven.

Wat al snel duidelijk is, is dat hoofdrolspeler Vincent Gallo een enorm aandeel in de film heeft. Of deze film slaagt of niet hangt grotendeels af van zijn optreden. Voor de rol heeft Gallo geen enkele regel tekst uit zijn hoofd hoeven leren. Zijn personage is helemaal op zichzelf aangewezen en heeft niet zoals bijvoorbeeld in Cast Away een volleybal om tegen te praten en zijn gevoelens te delen. Waardoor er veel meer van de acteur gevraagd wordt dan normaal, om de juiste emotie over te brengen. Daar bovenop moest hij ook nog dagenlang met zijn blote voeten door de sneeuw lopen, bij een temperatuur van -35 graden Celsius.

Gallo sluit zijn optreden in Essential Killing met een dikke 'uitstekend' af. Zijn personage krijgt te maken met allerlei extreem onmenselijke omstandigheden. Maar of het nou marteling, een schreeuw om voedsel, de angst van de achtervolging of de langzaam toenemende krankzinnigheid is, Gallo weet het geloofwaardig op het doek te zetten.

Maar ondanks Gallo's sterke optreden, blijft er een zweem van geheimzinnigheid om de film hangen, waardoor hij maar moeilijk te vatten is. Onder andere omdat er amper wordt gesproken in de film is het erg moeilijk om aanknopingspunten te vinden. Zo is zijn motivatie van sommige essential killings niet helemaal duidelijk, weten we niet waar de hoofdpersoon vandaan komt en zullen we eigenlijk ook nooit weten waar hij nou eigenlijk precies van wordt verdacht.

Al met al laat regisseur Jerzy Skolimowski de kijker wel erg veel in het duister tasten. Daardoor is het moeilijk om sympathie op te wekken voor de hoofdpersoon. Essential Killing laat je uiteindelijk net zo verward achter als de hoofdpersoon zelf.

Trailer