Exodus: Gods and Kings

Beoordeling:

Geplaatst: door Bart de Bruijn

Het verhaal van Mozes is een van de bekendste bijbelverhalen. De zeven plagen spreken ter verbeelding, wat een reden is dat het verhaal al vaak verfilmd is. Van serieuze live-actionfilms en tekenfilms tot parodieën. Ridley Scott denkt daar nog iets aan toe te kunnen voegen met Exodus: Gods and Kings.

De Engelse regisseur heeft ervaring met films in een historische setting, met Conquest of Paradise, Gladiator en Kingdom of Heaven als beste voorbeelden. Ook schrikt hij er niet voor terug om een hoop spektakel uit de kast te trekken. Het lijkt het juiste cv voor het Mozes-verhaal.

In Exodus: Gods and Kings staan Mozes (Christian Bale) en Ramses (Joel Edgerton) tegenover elkaar. De twee groeiden samen op, maar na de dood van hun vader komt naar buiten dat Moses geen Egyptenaar is, maar afstamt van de Hebreeuwse slaven die in Egypte aan het werk zijn aan de piramides. Na een gesprek met god leidt Moses de opstand van de slaven en hun exodus uit Egypte.

Het lijkt alsof Ridley Scott tijdens het maken van de film bang was gelovigen tegen de borst te stuiten. Hij volgt het verhaal erg nauwkeurig, neemt geen enkel risico en creëert zo een gevaarloze film. De enige controverse die misschien te verwachten is, is dat god een klein jongetje is in de film.

Een film zonder risico in het script kan soms gered worden door een sterke cast. Nu staan er grote namen tussen de acteurs, maar niemand behaalt zijn echte topvorm. Zowel de twee hoofdrolspelers Bale en Edgerton als Ben Kingsley, Sigourney Weaver en Aaron Paul hebben meerdere films of series gedragen, maar spelen allemaal nogal vlak.

Zonder een interessant script en zonder acteurs die je in het verhaal trekken, blijft er vrij weinig over van Exodus: Gods and Kings. Er zitten grote massascènes in de film, maar ook die worden niet op een innovatieve manier in beeld gebracht.

Een van de weinige dingen die Exodus: Gods and Kings goed doet zijn de plagen die Egypte treffen. De kikkers, de sprinkhanen en de vliegen die ziektes verspreiden, overweldigen en voelen beklemmend aan. Maar door het vermijden van risico's maakt Ridley Scott wel één van zijn mindere films.

Trailer