Familieweekend

Beoordeling:

Geplaatst: door Ellen van den Braak

Familieweekend zou de nieuwste aanwinst moeten zijn voor de Nederlandse cinema. Helaas is dat niet echt gelukt. De komedie van Pieter van Rijn is zo zielloos en flauw, dat het vrij smaakloos te noemen is. Buiten een prachtlocatie, die ook degelijk is aangekleed in een stijl uit een haast andere tijd, is er vrij weinig interessants te zien in deze film.

In Familieweekend draait het om Pieter Severijn (Derek de Lint), een man die een luxeleventje op een landgoed leidt. Zijn kinderen hebben hem vrijwel in de steek gelaten, totdat hij de contacteert dat hij een mededeling heeft. Denkend dat het om de erfenis gaat, komen de kinderen nu gretig op bezoek.

Echter laat Pieter ze een hoedje schrikken, want hij maakt bekend dat hij opnieuw wil gaan trouwen. En met niemand minder dan een jong, ietwat ordinair platinablondje. De kinderen, uit op de erfenis, willen dit huwelijk natuurlijk tegenhouden; ze vertrouwen Pieters nieuwe bruidje, Bonnie (Jennifer Hoffman), namelijk voor geen meter.

En vanaf dit punt is de film ongelooflijk voorspelbaar. Want dit verhaaltje kennen we al, en Familieweekend voegt er zelf niks aan toe. Elke twist en wending is al ver van tevoren te spotten; de film weet geen originaliteit te kweken. Ook de karakters zijn allemaal persiflages van stereotypes waar we bekend mee zijn.

Roderick (Dirk Zeelenberg), de oudste zoon, is een handje naar zijn vader en een gemotiveerde maar tekortschietende ondernemer, Fleur (Jelka van Houten), de dochter, is een hippie en Benjamin (Tim Haars), de jongste, is een kunstenaar die als rockster wil leven. Ook Bonnie en haar familie zijn typische, ordinaire lui zonder filter.

De aankleding van het landgoed waar de film zich afspeelt, is dan wel weer leuk. Het voelde haast verfrissend om een verhaal te zien dat zich in een klasse afspeelt waar de gemiddelde Nederlander helemaal geen weet van heeft. Met alle 'herkenbare' verhalen en personages in Nederlandse cinema leek dit een windhoos vanuit de andere hoek te worden.

Maar de film zet toch weer 'normale' Nederlanders op het landgoed. De mix tussen hogere en lagere stand zou humoristisch moeten zijn, maar het een zootje ongeregeld. Misschien was chaos iets waar de film op doelde, maar het kwam bij deze kijker niet binnen.

Daarbij lijkt de film uit proportie. Hij is gekeurd voor twaalf jaar en ouder vanwege één of twee scènes waar naakt en drugs in voorkomen, maar het verhaal en de humor zijn zo simpel en herkauwd dat haast geen film voor ouderen lijkt. De enige scène die nog een lach tevoorschijn weet te toveren, is wanneer er letterlijk en figuurlijk een kogel door de kerk is.

Omdat het verhaal zo voorspelbaar is voelt het eerder als een familiefilm. En aangezien het dat niet is, is het niveau van Familieweekend haast een belediging voor de intelligentie van de kijker.

Trailer