Hector And The Search For Happiness

Beoordeling:

Geplaatst: door Femke Visser

Wat maakt eens mens gelukkig? Dat kan van alles zijn: geld, liefde, vrienden, goed eten of iets voor andere mensen betekenen. In de film Hector And The Search For Happiness trekt Hector (Simon Pegg) de wereld in om een antwoord te vinden op deze vraag.

De psychiater leeft op het eerste gezicht een goed leven. Hij heeft een mooie vriendin (Rosamund Pike), een goede baan en eigenlijk niks om zich zorgen over te maken. Toch bevindt hij zich in een midlifecrisis. Op zijn zoektocht naar geluk ontmoet hij veel mensen met allemaal een eigen antwoord op de vraag: wat maakt jou gelukkig?

In de film wordt Hector ook wel de 'Indiana Jones van het Geluk' genoemd, en dat is precies wat regisseur Peter Chelsom aan het publiek wil laten zien in deze verfilming van de bestseller van François Lelord. Wanneer je naar Hector And The Search For Happiness kijkt zie je Hector langzaam veranderen. Je leeft mee met de ongelukkige veertiger die besluit zijn oude leven aan de kant te zetten om aan het begin van zijn nieuwe en gelukkige bestaan te werken.

Met Hector wordt er een heel herkenbaar personage neergezet. Het is een man van middelbare leeftijd die middenin een sleur leeft. Hij en zijn vriendin leven elke dag hetzelfde leven: opstaan, ontbijten, werken, avondeten en slapen. Het is een herkenbaar bestaan wat de film schetst, waardoor de kijker zich betrokken gaat voelen.

Op zijn reis komt Hector in verschillende situaties terecht. Zo gaat hij in China een affaire aan met een prostituee en komt hij in Afrika, waar hij oud-studiegenoot Michael (Barry Atsma) helpt in zijn provosorische ziekenhuis, gevangen te zitten bij een drugsbende. Best wel heftige verhaallijnen voor een comedy. Toch is er tijdens het kijken van de film geen gebrek aan de nodige amusement.

De ietwat sukkelige en stuntelige Hector zorgt er keer op keer voor dat je als kijker met een grote glimlach op je gezicht blijft zitten. Pegg weet de hele film lang een steengoed en plezant karakter neer te zetten. Het is dan ook niet gek dat hij een chagrijnige zakenman (Stellan Skarsgård) en de leider van een drugskartel zover krijgt hem te helpen tijdens zijn queeste.

Maar dan komt het einde van de film en die is teleurstellend te noemen. Hector is inmiddels bij zijn oude liefde Agnes (Toni Collette) en professor Coreman (Christopher Plummer) in Los Angeles wanneer het verhaal heel abrupt stopt en het publiek met het gevoel achterlaat dat de film eigenlijk nog twintig minuten langer had moeten duren.

Desondanks heeft Hector And The Search For happiness voor ieder wat wils: drama, komedie, romantiek en zelfs wat actie. Het is een plezierige film om naar te kijken, al kan de climax wat teleurstellen.

Trailer