The Host

Beoordeling:

Geplaatst: door Jochem Geerdink

Nadat Stephenie Meyer bijkans miljardair werd met haar Twilight-serie, bleef de Amerikaanse schrijfster zeker niet stilzitten. Enkele maanden voordat Breaking Dawn - het laatste deel uit The Twilight Saga - uitkwam, presenteerde Meyer al The Host, in Nederland uitgebracht als Zielen. Dit keer geen vampieren, maar aliens.

Nadat in 2009 de filmrechten waren gekocht, werd de Nieuw-Zeelandse filmmaker Andrew Niccol ingehuurd om het boek te vertalen naar een scenario en deze film vervolgens zelf te regisseren. Met films als Gattaca, Lord Of War, S1m0ne en In Time in zijn bagage helemaal geen onlogische keuze van de producers.

The Host blijft namelijk ver van de vampieren uit Twilight, dit keer zijn het parasiterende aliens die Moedertje Aarde hebben ingenomen. Niet met bruut geweld, maar op een vredelievende manier. Deze 'Zielen' nemen namelijk bezit van het lichaam van de mensen, waardoor een zeer vredelievende en harmonieuze gemeenschap is ontstaan op onze planeet. Maar één kleine nederzetting blijft dapper weerstand bieden tegen zijn overweldigers. Oh wacht, dat was een ander verhaal. Toch?

Nee, want niet alle mensen zijn 'overgenomen' door de aliens. Zo weet ene Melanie Stryder (Saoirse Ronan) lange tijd uit handen van de Zoekers te blijven. Totdat ze wordt ingesloten door het door de naamloze Zoeker (Diane Kruger) geleide peloton. De jonge vrouw, die deel uitmaakt van het verzet tegen de buitenaardse bezetting, ziet geen andere uitweg dan uit het raam te springen. Maar Melanie overleeft en wordt opgelapt, waarna Ziel Wanderer zich in haar nestelt.

Wanderer leert steeds meer over het verleden van Melanie, die door Zoeker wordt gebruikt om te achterhalen waar het verzet zich schuilhoudt. Een probleempje: Melanie vecht terug, laat zich niet zomaar wegzetten in de hoek. Er ontstaat een bijzondere relatie tussen de parasiet en het meisje, dat zo graag haar broertje en haar vriendje Jared (Max Irons) nog eens zou zien.

Melanie overtuigt Wanderer ervan op zoek te gaan naar de nederzetting van haar oom Jeb (William Hurt) om zo herenigd te worden met de liefde van haar leven. Wanneer ze daar met de nodige moeite geraken, moeten de in een grot levende mensen aanvankelijk niks hebben van dat rare wezen.

Wanneer je bovenstaande synopsis leest, ben je misschien geneigd de film samen te vatten als een soort Twilight meets Bodysnatchers. In zekere zin klopt dat ook wel, paralellen zijn duidelijk aanwezig. Al is Ronan een veel aangenamere actrice dan Kristen Stewart en maakt het hele aspect met de aliens het verhaal veel interessanter dan dat oeverloze geneuzel met die vampieren. Althans, voor schrijver dezes dan toch zeker.

Meyer liet na het verschijnen van haar boek al weten dat ze ook van The Host een trilogie wil maken. Later verklaarde de godvrezende schrijfster dat ze al wat outlines klaar had, maar een beetje worstelde met het verhaal omdat belangrijke karakters wel eens dood zouden kunnen gaan. Vooralsnog is dan ook niets bekend over eventuele vervolgen.

Maar wat ons aangaat zijn die welkomer dan Twilight. Kunnen de meisjes uit #TeamJacob en #TeamEdward die wegzwijmelden bij The Twilight Saga ook hun vriendjes meenemen naar de bioscoop, zonder dat deze zich zitten op te vreten. Met dank aan Andrew Niccol.

Trailer