Imagine 2014 report: La Belle Et La Bête

Beoordeling:

Geplaatst: door Martijn van Veen

Voor liefhebbers van de fantastische film is er voor Nederland het Imagine Film Festival. Dit jaar wordt het festival voor de dertigste keer gehouden en voor de tweede keer is het Amsterdamse EYE Filmmuseum het decor. Een breed scala aan films in de genres horror, sciencefiction en fantasy. Filmpjekijken.com is erbij.

De openingsfilm van dit jaar was het Franse La Belle Et La Bête (Belle En Het Beest). Een bekend verhaal voor velen, want Disney voedde vele kinderen op met de succesvolle animatieversie uit 1991. Regisseur Christophe Gans pakte het een stuk anders aan, veranderde lichtjes het verhaal en voegde zelfs een nieuwe verhaallijn toe.

Een geruïneerde koopman uit 1720 moet door de schipbreuk van zijn schepen gedwongen naar het platteland verhuizen met zijn dochters. De charmante en mooie Belle (Léa Seydoux) belandt door toedoen van haar vader in het geheimzinnige kasteel van het Beest (Vincent Cassel). Ooit was hij een knappe prins, maar werd door een betovering getransformeerd tot harig schepsel. De betovering kan alleen ongedaan worden door de liefde van een vrouw.

En die vrouw is natuurlijk de prachtige Léa Seydoux, die we zeker nog kennen van La Vie d'Adèle en die ook zonder blauw haar een zeer mooi acteerspel laat zien. De chemie tussen haar en beest Vincent Cassel straalt van het scherm en zorgt voor een aantal hartverwarmende scènes.

Maar wat vooral opvalt is dat deze versie een stuk donkerder is dan de versie van Disney. Tragiek krijgt helaas de overhand en dat gaat ten koste van de klassieke romantiek, maar zorgt er dan wel voor dat we niet te maken hebben met een clichématige sprookjesverfilming. Zwijmelen zit er niet bepaald in.

We krijgen er wel heel veel ander moois voor terug. Een betoverende soundtrack zorgt ervoor dat de verbluffende visuele effecten nog mooier over komen op het scherm en laat je vrijwel meteen in de film glijden. Door het lage tempo heeft de kijker de tijd om te genieten van empathische personages in de schitterende omgevingen. Nog nooit heeft een sprookje er zo mooi uitgezien zonder daarbij in te leveren aan het realisme.

Een prachtig begin van het festival, die weliswaar een beetje de vreemde eend in de bijt is in vergelijking met de overige films gevuld met (nazi)zombies, zeemonsters en moordenaars. La Belle Et La Bête is een gewaagde film door de kenmerkende sprookjessfeer los te laten, maar slaagt daarin wel. Dat is vooral te danken aan de charismatische Belle en de heerlijke cinematografie.

La Belle Et La Bête - in Nederland uitgebracht als Belle En Het Beest - is vanaf donderdag 17 april 2014, ook in Nederlands gesproken versie, te zien in de bioscoop.

Trailer