Jurassic World

Beoordeling:

Geplaatst: door Bart de Bruijn

Jurassic World van regisseur Colin Trevorrow heeft twee taken. Eindelijk een waardige opvolger voor klassieker Jurassic Park uit 1993 afleveren en de twee vorige, minder geslaagde, vervolgen overtreffen. De twee belangrijkste troeven zijn een zelfbedachte dinosaurus en hoofdrolspeler Chris Pratt.

Jurassic World keert terug naar Isla Nubar, de locatie van het eerste deel. Miljardair Simon Masrani (Irrfan Khan) heeft de rol van John Hammond (Sir Richard Attenborough) overgenomen en bouwt een enorm pretpark rond de dino's. Daar werkt oppasser Owen Grady (Chris Pratt) die probeert een groep velociraptors te trainen.

De film speelt voor een deel van het script leentjebuur bij de andere delen. Er zijn net als in de eerste film twee jonge kinderen die van tijd tot tijd gered moeten worden en er is een 'will they-won't they' koppel in Chris Pratt en Bryce Dallas Howard (dochter van Ron Howard).

Een groot deel van de geleende onderdelen van de film komt echter over als een ode aan het origineel. Van kleine stukjes tekst, knipogen naar dino-uitbraken, gebouwen en objecten uit het eerste deel tot zelfs het overnemen van bepaalde shots, ze roepen een glimlach van herkenning op.

B.D. Wong is de enige acteur in een enigszins grote rol die een link met het eerste deel maakt. Net als in Jurassic Park werkt hij in het lab, maar is hij gepromoveerd tot de grote baas. In opdracht van Masrani werkt hij aan een nieuwe, nog sterkere en nog engere dinosaurus. Dat kan natuurlijk nooit goed gaan. De nieuwe dino deelt de rol van bad-guy met Vincent D'Onofrio die een militair speelt die de raptors van Grady wil inzetten voor het leger.

De impact die Jurassic Park in 1993 maakte, is natuurlijk erg moeilijk te evenaren. De hoge kwaliteit van special effects en het feit dat je voor het eerst levensechte dinosaurussen door het scherm zag stampen leverden een onvergetelijke ervaring op. Dat doet Jurassic World niet, maar de film houdt na een korte aanloop niet op je proberen te vermaken. De film zit bomvol actie, aardige quotes en momenten van spanning.

Het script is natuurlijk verre van realistisch en zeker in het laatste half uur neemt het verhaal wat rare wendingen. Maar ondanks die tekortkomingen is Jurassic World het eerste Jurassic Park-vervolg dat het origineel weet te benaderen qua spanning en spektakel.

Trailer