The Lady in the Van

Beoordeling:

Geplaatst: door Isabeau van Halm

'A mostly true story' over een excentrieke zwerfster die haar camper in de tuin van schrijver Alan Bennet parkeert, en daar vijftien jaar lang blijft. Maggie Smith speelt haar rol zo goed dat je hoopt dat ze bij jou in de voortuin komt wonen.

The Lady in the Van is gebaseerd op de gelijknamige memoires van Alan Bennet (Alex Jennings), en was eerder al te zien op het toneel van West End. In de wijk Camden in Londen wonen veel verschillende soorten mensen, van stijve rijkaards tot eigenaardige creatievelingen als Bennet. Het huis is net groot genoeg voor de man Bennet, die samenwoont met de schrijver Bennet (ook gespeeld door Jennings). De twee zijn constant verwikkeld in discussies, en de schrijver kan het niet laten om sarcastische opmerkingen te maken over het leven van de man.

Wanneer Miss Shepherd met haar afzichtelijke gele camper in de wijk komt wonen, zijn de buurtbewoners daar, zacht gezegd, niet blij mee. Bennet heeft medelijden met haar (ze doet hem denken aan zijn moeder, die hij slechts zelden ziet), en volgens zijn andere zelf ook een vreemde fascinatie voor oude vrouwen. De zwerfster mag drie maanden op zijn oprit wonen, totdat ze haar leven weer op orde heeft en weer verder kan. Wat hij echter nooit had kunnen raden, is dat ze daar de rest van haar leven blijft wonen.

Ondanks dat de film voornamelijk over de ervaringen van Bennet gaat, belandt hij volledig op de achtergrond door het fantastische acteerwerk van Maggie Smith. Ze steelt de show in deze grappige en vermakelijke film, als zwerfster die zowel de buurt als Bennet zelf terroriseert.

Er kan geen bedankje vanaf bij Miss Shepherd. Wanneer ze voor kerst cadeaus krijgt van de buurtkinderen, meldt ze dat ze niet de hele dag de tijd heeft. Wanneer ze van de sociale hulpverlening nieuwe winterjassen krijgt, gooit ze er een terug die "niet haar kleur is". Ze beweert dat de maagd Maria haar de weg wijst, als dit haar zo uitkomt.

Ze geeft niets om persoonlijke hygiëne en heeft geen moeite om haar ontlasting achter te laten op de oprit van Bennet (waar hij vervolgens, vanzelfsprekend, in gaat staan). Ze heeft een grondige hekel aan muziek, wat haar doet vluchten en tieren zodra ze ook maar een noot hoort.

Ondanks haar vreemde karakter wordt het personage geen karikatuur. Het is duidelijk dat onder de ondankbare en onbeschofte laag iemand met veel emotie en verdriet schuilgaat, waardoor ze de harten van het publiek voor zich weet te winnen.

Trailer