Lincoln

Beoordeling:

Geplaatst: door Bart de Bruijn

Bij bijna elke verkiezing van populairste Amerikaanse president komt Abe Lincoln bovenaan het lijstje uit. 'Honest Abe' is vooral mateloos populair geworden door het afschaffen van de slavernij. Dat dat niet zonder slag of stoot ging is te zien in Steven Spielberg's Lincoln.

De film behandeld de laatste vier maanden van het leven van de Amerikaanse president. Lincoln is vooral gebaseerd op het onderzoek en boek van Doris Kearns Goodwin, die vooral gebruik maakte van dagboeknotities van alle betrokkenen.

Daardoor krijgen we ook inzicht in een paar persoonlijke gebeurtenissen, waaronder de ruzies tussen Abraham Lincoln (Daniel Day-Lewis) en zijn vrouw (Sally Field). Vooral als hun zoon (Joseph Gordon-Levitt) mee wil vechten in de oorlog tegen het zuiden.

Mocht je bij deze eerste alinea's vraagtekens hebben over wanneer de film zich afspeelt en welke oorlog het precies is, dan hebben de makers daar wat op gevonden. Voor Europeanen die niet zo goed in de Amerikaanse geschiedenis zitten is er een intro van een minuutje waarin je kort de juiste achtergrondinformatie krijgt.

Dat is wel handig, want de film zelf vraagt behoorlijk wat voorkennis. En er wordt vooral gebabbeld. Lange politieke discussies met af en toe een leuke anekdote van Lincoln als afsluiter. Waardoor de film meer een documentaire is voor liefhebbers van de Amerikaanse geschiedenis.

Over Lincoln gesproken, Daniel Day-Lewis staat er om bekend dat hij altijd diep in zijn rollen duikt. Zich enorm inleeft en daardoor tot uitmuntende prestaties komt. Doordat er in de tijd van Lincoln geen video was weet niemand precies hoe hij bewoog en sprak, dus het is lastig te beoordelen, maar Day-Lewis doet de president eer aan. Hij komt over als een waardige, betrokken en slimme man.

Die slimheid is nodig, want zowel binnen zijn eigen Republikeinse partij als bij de Democraten zijn grote twijfels of ze wel voor de afschaffing van de slavernij moeten stemmen. Daar gaat de film dan ook vooral over, over de trucjes die Lincoln gebruikt om zoveel mogelijk stemmers aan zijn kant te krijgen. Day-Lewis is overigens niet de enige acteur die zijn topvorm haalt. Sally Field is geweldig, Gordon-Levitt is in de paar minuten die hij meedoet sterk en ook Tommy Lee Jones overtuigt.

Het nadeel van een historische film is dat je al weet hoe het afloopt, maar het knappe van Spielberg is dat hij de spanning er toch in houdt, je vergeet dat je weet dat de wet door het huis komt. Een prima prestatie. Toch is Lincoln niet voor iedereen. Een beetje affiniteit met de Amerikaanse geschiedenis is wel vereist. Schrik je ook niet van een film waarin vooral veel gepraat wordt, dan verveel je je niet. Geldt dat allemaal niet voor je, dan is 150 minuten een flinke zit. 

Trailer