Malavita

Beoordeling:

Geplaatst: door Monika Nikken

Een ex-maffia familie die een nieuw leven opbouwt in een klein vergeten dorpje in Frankrijk. Dat gaat natuurlijk niet zonder problemen. Oude gewoontes zijn namelijk moeilijk af te schudden voor de bijzondere familie, wat zorgt voor hilarische momenten. Je gaat echt geven om de wat ruwe familie en hun dagelijkse problemen.

Wanneer Fred Manzoni (Robert de Niro) zijn maffiavrienden aan de politie verraadt, worden hij en zijn hele familie opgenomen in het getuigenbeschermingsprogramma. Ze veranderen van naam, verhuizen naar kleine rustige plaatsen en dienen zich vooral onopvallend te gedragen. Vooral met dat laatste heeft de familie wat moeite, waardoor ze agent Stansfield (Tommy Lee Jones) tot waanzin drijven.

Na de zoveelste mislukte poging wordt de familie in een klein dorpje in Frankrijk geplaatst in de hoop dat het daar wel lukt. Toch zijn oude gewoontes moeilijk af te leren. Zo steekt mama Maggie (Michelle Pfeiffer) de supermarkt in brand als de buurt over haar roddelt, slaat dochter Belle (Dianna Agron) jongens in elkaar die haar lastig vallen en perst zoon Warren (John D’Leo) de hele school af. Wanneer papa Fred vervolgens vraagt naar hun dag, zegt de familie in koor "prima!". Welkom bij de familie.

De cast bestaat uit bekende namen, maar de film voelt niet als een grote blockbuster. De rustige setting in Frankrijk, het kleine dorpje en haar bewoners geven de film charme. Het gaat over mensen en hun problemen. Al zijn dit wat bijzondere mensen, je gaat toch voor ze voelen. Qua sfeer doet Malavita wat denken aan Keeping Mum of Chocolat, kleine dorpjes en simpele verhalen maar wel ontzettend aandoenlijk en vermakelijk.

De sterren spelen erg geloofwaardig, zo zien we het personage van De Niro elke keer worstelen met zijn verleden en het passen in de buurt. We zien zowel een zachte kant van De Niro, als zijn bekende maffiapersonage. Ook Michelle Pfeiffer is goed als de verveelde huisvrouw. Toch zie je goed de liefde voor haar man en haar familie.

Agron (bekend uit onder anderen Glee) speelt erg goed als de dochter die eindelijk eens ergens wil horen, aan haar gekke leven wil ontsnappen en verliefd wil worden. Haar relatie met haar broertje is ook erg vertederend. Broer Warren wordt erg leuk gespeeld door D’Leo, die de hele school weet af te persen en informatie weet te ontfutselen.

Maar wat vooral sterk is, is de familieband die je ziet en waar je werkelijk voor gaat voelen. Alles wat de familie doet is eigenlijk fout en tóch blijf je voor ze duimen omdat hun band met elkaar zo herkenbaar is. Malavita vertelt een klein simpel verhaal over familie, ook al is deze familie een beetje ontspoord. Hierdoor kan iedereen zich inleven in dit grappige verhaal.

Trailer