Mountains May Depart

Beoordeling:

Geplaatst: door Ellen van den Braak

Mountains May Depart lijkt in het begin een erg typische romcom neer te willen zetten. Twee jongens, één rijk en één arm, zijn verliefd op hetzelfde meisje. Ze laten hun vriendschap verpesten door om haar te vechten. Echter laat de film veel meer diepgang zien als het vordert.

Het meisje, Tao (Tao Zhao), kiest al snel voor haar rijke vriend, Jinsheng (Yi Zhang). Ze trouwt met hem en krijgt een zoon. Liangzi (Jong Dong Liang) vertrekt uit hun oude dorp uit hartzeer. Vanaf dat moment draait de film meer om Tao’s zoon, Dollar (Zijian Dong), dan om het originele verhaal.

Tao en Jinsheng scheiden al snel en Dollar groeit op bij zijn vader. De film verkent daarna de band tussen hem en zijn moeder en hem en zijn vader, en uiteindelijk hem en zijn lerares. Mountains May Depart lijkt het hele verhaal lang de boodschap te willen afgeven dat bloedrelaties belangrijk en niet te ontkennen zijn, maar dit is uiteindelijk iets wat de kijker voor zichzelf moet beslissen.

We zien Dollar door verschillende fases in zijn leven. Van kleine jongen tot nieuwsgierige twintiger. Echter wordt de focus pas erg laat op hem gelegd, wat de eerste helft van de film nogal verwarrend kan maken. Nog steeds is niet zeker wie belangrijker is in het verhaal: Tao of Dollar.

De film springt over van personage naar personage en levensdeel naar levensdeel. De sprongen zijn soms erg groot en ver en houden nauwelijks verband met elkaar. Dit breekt het verhaal op, waardoor het de kijker moeite kost zijn aandacht erbij te houden.

Wat Mountains May Depart wél verassend maakt, is hoe breed en realistisch deze is. Het verhaal maakt je geen loze beloftes; soms lopen dingen gewoon niet zo goed af. Regisseur Zhangke Jia schotelt zijn publiek ook geen rooskleurig einde voor. Als Chinees drama weet hij zijn horizon te verbreden en goed te schakelen van traditionele cultuur naar internationalisering. Voor een niet-Westerse film is deze ook goed te begrijpen voor de Westerse kijker. Mountains May Depart is dan ook een film die een breed publiek zal aanspreken.

Trailer