Night at the Museum: Secret of the Tomb

Beoordeling:

Geplaatst: door Kristiaan Schimmel

Voor de derde en laatste keer kruipt Ben Stiller in de huid van nachtbewaker Larry Daley. In Night at the Museum: Secret of the Tomb reist hij met een deel van de collectie van het Museum of Natural History uit New York af naar The British Museum in Londen waar een belangrijke queeste volbracht moet worden.

De magie van het tableau van de farao begint zijn kracht te verliezen en het zorgt ervoor dat de museumobjecten zich vreemd gaan gedragen als ze tot leven zijn gebracht. Om het mysterie op te lossen besluit Daly naar Londen te reizen om aan de daar aanwezige farao te vragen hoe de magie hersteld kan worden.

De inmiddels vertrouwde personages van Owen Wilson (Jedediah), Robin Williams (Teddy Roosevelt) en Steve Coogan (Octavius) zijn uiteraard ook weer van de partij, maar de komische noot die ze in de vorige Night at the Museum-films nog wisten te raken, mist deze keer kracht. De grappen zijn flauw en bij vlagen infantiel, met de verhaallijn van de domme neanderthaler Laa (eveneens gespeeld door Ben Stiller) als meest vervelende voorbeeld.

Daartegenover staat de briljante inbreng van Ricky Gervais, die vooral met zijn opmerking over een Ming-vaas het hoogtepunt van de film vormt. De verse invloeden van de Britse personages zorgen voor de broodnodige humor in Night at the Museum: Secret of the Tomb, net als de hilarische cameo van Hugh Jackman. Verder moet de film het vooral hebben van de verbeterde special effects.

Night at the Museum: Secret of the Tomb zal herinnerd worden als de film met de laatste on-screen rol van Robin Williams. Het is ontroerend om de geboren komiek aan het werk te zien, wetende dat het de laatste keer is. Zijn laatste woorden in de film zijn bitterzoet: "Smile my boy, it's almost sunrise". Ook de recent overleden Mickey Rooney is trouwens in de film te zien.

Voor kinderen is Night at the Museum: Secret of the Tomb ongetwijfeld een zeer vermakelijke film, maar met zoveel historische personages had de film veel meer (droge) humor mogen bevatten, grappen die de avonturenfilm ook de wat oudere kijker een reden om te kijken zou hebben gegeven. Het zorgt ervoor dat het afscheid van de filmserie niet al te zwaar valt.

Trailer