Now You See Me

Beoordeling:

Geplaatst: door Remco Visser

Goochelaars en illusionisten, we hebben er allemaal wel eens een aan het werk gezien. De clown op de kermis, die twee losse ringen in elkaar kon schuiven, of David Copperfield, die voor een volle zaal een schoolbus laat verdwijnen. Maar de illusionisten in Now You See Me spannen de kroon; na hun voorstelling ga je als publiek met een vollere portemonnee naar huis. Dat is magie die iedereen wel weet te waarderen. Of niet?

In Now You See Me draait het om The Four Horsemen; de illusionisten Daniel Atlas (Jesse Eisenberg), Merrit McKinney (Woody Harrelson), Henly Reeves (Isla Fisher) en Jack Wilder (Dave Franco), die tijdens hun eerste show samen het voor elkaar krijgen vanuit Las Vegas een bank in Parijs te beroven en het geld verdelen onder hun publiek. Dat wekt de interesse van de FBI, die onder leiding van agent Rhodes (Mark Ruffalo) en Interpol-agente Dray (Mélanie Laurent) een klopjacht inzetten om te voorkomen dat de goochelaars tijdens hun volgende shows op magische wijze nog meer geld buit maken. Maar is het wel magie? Of gewoon een volgende illusie?

En dat zijn de vragen waar je als kijker de volle 116 minuten mee aan de slag kunt. Want waar regisseur Louis Leterrier in het verleden nog faam verwierf met hersenloze - en vaak minder geslaagde - films als Transporter 2 en Clash of the Titans, tapt Now You See Me uit een heel ander vaatje. Dit is een actiefilm met brains. Want hoe groter de trucs op het witte doek worden, des te meer je je als publiek afvraagt waar dit in hemelsnaam toe gaat leiden.

Het script voorziet in genoeg buitenissigheden om je als kijker voortdurend te laten afvragen wat er in godsnaam aan de hand is. Desondanks is het niet lastig om te juichen voor de goochelende boefjes. De casting is dan ook prima; niet alle acteerprestaties zijn even overtuigend, maar het geheel is groter dan de som der delen. Er is een uitstekende chemie tussen de hoofdpersonen en dat maakt het script - ondanks wat losse eindjes en onduidelijkheden - makkelijker tot je te nemen. En de combinatie Michael Caine - Morgan Freeman zónder Batman ertussen is ook wel eens verfrissend.

Wat onder aan de streep overblijft is een meeslepende en intrigerende variant op de aloude bankroof-flick. Maar dan zonder de explosieven, en mét goocheldozen. En zoals Morgan Freeman in de trailer al stelt: "The more you think you see, the easier it'll be to fool you." Des te meer je dus denkt te weten hoe de vork in Now You See Me in de steel zit, des te verder je vaak van de waarheid afzit. En dat is magie. Maar dat maakt Jesse Eisenberg in de beginscène al wel aan je duidelijk.

Trailer