Parker

Beoordeling:

Geplaatst: door Leontien Brondijk

Wanneer Parker door zijn ‘vrienden’ na een mislukte overval voor dood wordt achtergelaten, wil hij maar één ding en dat is wraak. In de film Parker, gebaseerd op het boek Flashfire van Donald Westlake, gaat het net als in de gemiddelde actiefilm om geweld, bloed en mooie vrouwen.

Als verklede clowns plegen Parker (Jason Statham) en zijn maten een overval tijdens een feestelijk evenement. Zijn bendeleden kunnen alleen maar aan geld denken en willen meer. Daarom willen ze dat Parker ook helpt bij een nieuwe overval, dat de grootste buit allertijden moet opleveren.

Parker ziet niets in hun nieuwe idee. Als hij begint te protesteren worden zijn ‘vrienden’ gewelddadig. Hij weet te ontsnappen, al is hij meer dood dan levend. Parker pikt het niet en gaat op zoek naar zijn zogenaamde maten. Hij wil ze duidelijk maken dat er met hem niet te dollen valt. Tijdens deze zoektocht ontmoet Parker de beeldschone makelaar Leslie (Jennifer Lopez).

Natuurlijk valt Leslie voor de foute, maar oh zo charmante Parker. Al gauw komt ze er achter dat hij niet is wie hij zegt te zijn. Het maakt haar niet uit dat hij crimineel is, ze wil maar al te graag zijn partner in crime zijn. Samen gaan ze op zoek en proberen ze de bende hun veroverde buit afhandig te maken. Dit gaat gepaard met wat domme acties van Lopez en wat bloedvergieten van Statham.

Parker is gebaseerd op het gelijknamige personage uit de boeken van Donald E. Westlake. Al eerder verscheen dit personage in films, maar nog nooit werd de naam Parker gebruikt. In Payback (1999) speelde Mel Gibson Parker onder de naam Porter en in Point Blank (1967) wordt deze rol vertolkt door Lee Marvin als Walker.

Het is dan ook de eerste keer dat het werd toegestaan een film te maken met de daadwerkelijke naam van Parker. Dit omdat het volgens het Westlake Estate de eerste film is die de meest belangrijke elementen bevat van het karakter Parker.

De film mag dan wel gebaseerd zijn op het boek Flashfire, het script is matig en de acteurs zijn ook niet op hun best. Lopez’ karakter komt niet helemaal goed over en Statham lijkt vooral met zichzelf bezig te zijn. Echte chemie tussen de twee is er helaas niet. Dit komt de film zeker niet ten goede, naast het al niet zo sterke verhaal.

Van een samenwerking tussen John McLaughlin, die onder andere het script schreef voor Hitchcock en Black Swan, en regisseur Taylor Hackford, die verschillende Oscars voor zijn films kreeg, verwacht je wel meer dan deze standaardactiefilm.

Helaas, Parker is niet erg indrukwekkend. Een aantal actiescènes komen goed tot zijn recht en hier en daar is er wat spanning. Maar de acteurs hebben onderling weinig chemie. Daarbij opgeteld dat het een weinig onderscheidende actiefilm is, maakt Parker tot een gemiddelde film.

Trailer