Robert Mitchum Est Mort

Beoordeling:

Geplaatst: door Roy van der Lee

Soms gebeurt het dat een film pas lang na zijn oorspronkelijke release de aandacht van het grote publiek krijgt. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk The Hurt Locker. Uitgebracht in 2008, pas twee jaar later de grote winnaar van de Oscars. Veel vaker komt het voor dat een film lang op de plank blijft liggen omdat geen enkele distributeur hem de moeite waard vindt om uit te brengen. Robert Mitchum Est Mort behoort tot die tweede categorie. En daar is een goede reden voor.

De Robert Mitchum uit de titel was een Amerikaanse acteur die je wellicht kent van zijn rollen in The Night Of The Hunter (1955) of Cape Fear (1962). De beste man komt in deze prent verder niet voor, over een vreemde titelkeuze gesproken… Waar de plot wel over gaat is een tweetal vreemde figuren die een roadtrip maken van Parijs naar de poolcirkel.

Franky (Pablo Nicomedes) is een matige acteur die door zijn manager Arsène (Olivier Gourmet) wordt meegesleurd in een gestolen wagen, op weg naar een obscuur filmfestivalletje in Noorwegen. Daar wil Arsène een al even vreemde regisseur ervan overtuigen dat zijn cliënt de beste kandidaat is om de hoofdrol te spelen in zijn nieuwste film.

En zo zijn we vertrokken voor een autorit die voor de kijker anderhalf uur duurt. Onderweg komen Arsène en Franky in aanraking met de politie, nemen ze in Polen hun eigen kortfilm op en komen ze tot de ontdekking dat hun vriend Douglas zich al die tijd in hun kofferbak heeft schuilgehouden.

Op het eerste gezicht ingrediënten voor een geinig filmpje, maar niets is minder waar. De sfeer van Robert Mitchum Est Mort is constant somber en de personages zijn zo vreemd (op een vervelende manier) dat het haast onmogelijk is met ze te sympathiseren. Een bevreemdende en doodsaaie film is het gevolg.

Inhoudelijk is er veel aan te merken op deze prent, maar visueel is ie dik in orde. Het camerawerk is bij vlagen erg goed en de landschappen zien er prachtig uit. Ook de acteurs doen het best aardig. Het grootste compliment is echter voor de heerlijke rockabillysoundtrack, die weliswaar niet echt bij de rest van de film aansluit, maar wel dik in orde is.

Het grote manco is als gezegd het zeer matige plot. Zelfs de grootste arthouse-fan (want in die categorie kunnen we de film het best plaatsen) zal zich na afloop afvragen waar hij net in godsnaam naar heeft zitten kijken. 

Het inmiddels twee jaar oude Robert Mitchum Est Mort bereikt pas nu onze bioscoopzalen, en daar is een verdomd goede reden voor. Deze kleinschalige, arthouse-achtige roadmovie is het best te omschrijven als gezapig. Visueel best aardig, maar inhoudelijk bijzonder mager. 

Trailer