Skiptrace

Beoordeling:

Geplaatst: door Jochem Geerdink

Dat het tot 2016 heeft geduurd voor een film van regisseur Renny Harlin met Jackie Chan in de hoofdrol verschijnt, mag gerust een klein wondertje genoemd worden. Waar Chan gerekend mag worden tot één van de meest succesvolle actie-acteurs van de jaren '80 en '90, maakte Harlin in die decennia zijn beste films. Al was er begin deze eeuw wel sprake van een samenwerking tussen de twee. Chan zou de hoofdrol spelen in het door Harlin geregisseerde Nosebleed. Daarin zou de Chinees in de huid kruipen van een glazenwasser van de Twin Towers in New York City die een terroristische aanslag weet te voorkomen. Na de aanslag op 11 september 2001 verdween dat plan begrijpelijkerwijs in de prullenbak. Vijftien jaar later is er dan alsnog een Jackie Chan-film met Harlin als regisseur: Skiptrace.

"Misschien moet je eens gaan nadenken over je pensioen", zegt politiechef Tang (Michael Wong) op zeker moment in Skiptrace tegen politierechercheur Bennie Chan (Jackie Chan). Of dat een bewuste knipoog in het script van - de zo goed als debuterende scenaristen - Jay Longino en BenDavid Grabinski is, weten we niet. Maar feit is dat Jackie Chan met zijn 62 jaar natuurlijk wel richting pensioensgerechtigde leeftijd gaat. Zo ook zijn personage, een politierechercheur in Hongkong die al jaren jacht maakt op een als Matador bekend staande gangster.

Chan vermoedt dat zakenman Victor Wong achter dat pseudoniem schuilgaat en heeft er na de dood van politiepartner Yung zijn levenswerk van gemaakt om Wong te ontmaskeren. Tegelijkertijd probeert hij zo goed als dat gaat zijn belofte richting Yung na te komen om diens dochter Samanta (Bingbing Fan) te beschermen. Zij werkt buiten medeweten van Chan om undercover in een casino van Wong in Macau, waar de Amerikaanse gokker Connor Watts (Jackass' Johnny Knoxville) een gokje komt wagen.

Watts heeft echter de Russische maffia achter zich aan en al snel komt het tot een clash tussen de Amerikaan, de Russische maffia en Chinese maffiosi. Waarbij Watts uiteindelijk ontvoerd wordt door de Russen. Omdat hij echter de enige is die Wong kan linken aan activiteiten van de Matador, reist Chan naar Siberië om Watts te bevrijden en in Hongkong te laten getuigen. De eerste etappen, het bevrijden, lukt. Al zijn de twee vervolgens wel veroordeeld tot een road trip die hen door half Azië brengt. Met zowel de Chinese als Russische maffia op de hielen.

Skiptrace is vooral leuk voor de fans van Chan, de actiekomedie lijkt haast een ode aan het oeuvre van de Chinees. Hoewel het allemaal wel iets houteriger oogt dan ten tijde van zijn (Hollywood-)doorbraak, doet Chan vrijwel alle stunts nog zelf. En dat dat niet helemaal zonder gevaar is blijkt wel uit het feit dat eind 2014 tijdens de opnames cameraman Chan Kwok-hung, aan wie de film is opgedragen, verdronk. Tijdens de aftiteling zien we daarnaast enkele behind the scenes opnames waaruit blijkt dat ook Chan niet altijd ongeschonden uit de strijd komt.

Kijkers die verder niet zoveel hebben met de films van Chan, zien een vrij standaard buddymovie met slap plot, die ook nog eens heel ouderwets aanvoelt. Dat is overigens vrij simpel te verklaren, aangezien regisseur van dienst luistert naar de naam Renny Harlin. En die naam moet zeker bij de liefhebbers van actiefilms uit de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw een belletje doen rinkelen. De commercieel gezien meeste succesvolle Finse regisseur tekende namelijk voor genreklassiekers als A Nightmare on Elm Street 4: The Dream MasterDie Hard 2 en Cliffhanger.

Trouwens ook voor Cutthroat Island, de piratenfilm met Harlins toenmalige echtgenote Geena Davis in één van de hoofdrollen. Halverwege de jaren negentig kostte het een slordige 98 miljoen dollar om Cutthroat Island te maken, waarvan slechts 11 miljoen dollar werd terugverdiend uit de wereldwijde box office. Daarmee kreeg de film het Guinness World Record van 'Grootste Flop Ooit' in handen, een categorie die daarna door Guinness werd geschrapt. Het floppen van Cutthroat Island, maar ook Showgirls, betekende tegelijk het einde van Carolco Pictures - de productiemaatschappij achter onder meer Paul Verhoevens Total Recall en Basic Instinct, de eerste drie Rambo-films en Terminator 2: Judgment Day - dat failliet ging.

Maar goed, we dwalen af. Terug naar Skiptrace. Een vrij standaard buddy-action movie dus die vooral pijnlijk duidelijk maakt dat een op papier interessante samenwerking tussen Chan en Knoxville in de praktijk niet altijd even goed uitpakt. Hoewel er zeker geslaagde momenten tussen de Chinees en de Amerikaan zijn, komt de Oost-West collaboratie nooit helemaal lekker van de grond.

Overigens is dat niet alleen een gebrek aan chemie tussen Chan en Knoxville, die op het laatste moment American Pie's Sean William Scott verving als Chans Amerikaanse tegenspeler. Skiptrace is simpelweg te rommelig, bij vlagen langdradig en over het geheel genomen te routineus. Laten we hopen dat Chan voorlopig niet met pensioen gaat en Skiptrace zodoende zijn zwanenzang blijkt. Een man met een dergelijke staat van dienst verdient namelijk een betere laatste film dan dit.

Trailer