Soof

Beoordeling:

Geplaatst: door Jochem Geerdink

Het lijkt haast alsof Nederlandse filmmakers onderling een wedstrijdje hebben afgesloten wie de meeste BN'ers voor een (gast)rolletje weet te ritselen. Zo zien we bijvoorbeeld in Soof regisseur Martin Koolhoven op een hipsterfeestje-met-culinaire-hoogstandjes om ketchup vragen, terwijl het gezinnetje van de Soof uit de titel in de supermarkt Femke Halsema tegenkomt.

Maar de meest in het oog springende BN'er - al is ie dat technisch gezien niet natuurlijk - is nog wel Dan Karaty. De Amerikaanse danser werd een ster in Nederland door talentenjachten als Holland's Got Talent en So You Think You Can Dance en krijgt nu van regisseuse Antoinette Beumer de kans zijn acteerdebuut te maken in deze door Beumers zus Marjolein geschreven film. Die zich op haar beurt weer losjes baseerde op de columns van Sylvia Witteman in de Volkskrant. Maar dat geheel terzijde.

Karaty heeft ook direct een behoorlijk grote rol toebedeeld gekregen. Hij speelt namelijk Jim Cole, choreograaf en televisiepersoonlijkheid. Oftewel: Karaty is eigenlijk vooral zichzelf. Een groot acteur blijkt in ieder geval niet aan hem verloren gegaan, al blijft ie door zijn charme op de been tussen 'cracks' als Lies Visschedijk en Fedja van Huêt. Die op hun beurt weer gestalte geven aan het uitgebluste echtpaar Soof en Kasper.

Zij wonen samen met hun puberdochter en jongenstweeling in een gezellige woonboerderij, maar heel spannend is het allemaal niet meer. Kasper is vooral geobsedeerd door zijn werk, terwijl Soof een cateringbedrijfje van de grond probeert te krijgen. Dat gaat maar moeizaam, tot ze een diner bij de buurmannen Jan Jaap (George van Houts) en Harm Jan (Alex Klaasen) verzorgt. Daar is namelijk ook dansgoeroe Cole en hij is behoorlijk onder de indruk van de kookkunsten van Soof. Wanneer hij haar aanraadt bij al zijn vrienden en kennissen, gaan de boekingen ineens als een tierelier.

Wanneer het Soof allemaal even te veel lijkt te worden, besluit Kasper ineens out of the blue een sabbatical te nemen om het huishouden wel even op zich nemen. "Hoe moeilijk kan het zijn", deelt hij zijn echtgenote mede. Daarnaast pakt Kasper het plan op om de schuur bij het huis te verbouwen tot een ruimte waar Soof haar kookkunsten kan vertonen. Maar diezelfde Soof valt steeds meer voor de charme van Jim Cole en zet daarmee alles op het spel.

We zullen verder niet verklappen hoe het afloopt, al laat dat zich wel raden natuurlijk. Zoals de Beumers niet schromen meer romkomclichés uit hun hoge hoed te toveren. Eigenlijk is er best veel aan te merken op Soof, maar wonderlijk genoeg werkt het allemaal erg goed. Niet in de laatste plaats door het fantastische spel van Van Huêt, Maryam Hassouni als Soofs gortdroge, platte rechterhand, maar vooral Visschedijk. Haar timing is spot on en vanaf de openingsscène sluit je Soof in je hart.

Want dat is het grote voordeel van Soof ten opzichte van bijvoorbeeld het recente Mannenharten: het heeft een hart. Feelgood in optima forma, met een heerlijke slotscène. Dat krijgt geen sluikreclame voor een bekend drankmerk of een om ketchup vragende Koolhoven kapot.

Trailer