Stand Up Guys

Beoordeling:

Geplaatst: door Max de Waal

Wat krijg je als je drie acteerlegendes in één film zet? Een onderhoudende misdaadfilm, maar helaas niet van het soort waarvoor ze in de jaren ‘70 en ‘80 garant stonden. In Stand Up Guys vormen Al Pacino, Christopher Walken en Alan Arkin een ménage à trois die weemoedig naar die jaren doet terugverlangen, maar tegelijkertijd genoegen doet nemen met het hier en nu.  

Val (Pacino) heeft zojuist 28 jaar vastgezeten omdat hij weigerde zijn vrienden te verraden bij justitie (een 'stand-up guy'). Op de dag dat hij vrijkomt, wordt hij aan de poort opgewacht door vriend en oud-‘collega’ Doc (Walken). Doc staat hier echter niet zuiver alleen als kameraad, want hij heeft een dubbele agenda. Gangster Claphands (Mark Margolis) heeft hem namelijk de opdracht gegeven om Val zo snel mogelijk om te leggen.

Claphands beschuldigt Val ervan dat hij zijn zoon heeft vermoord en die dood kan maar op een manier worden gewroken: Quid pro quo. Doc krijgt het echter niet over zijn hart om zijn goede vriend zomaar om zeep te helpen en hij probeert wanhopig om tijd te rekken. In ‘the time being’ besluiten de krasse knarren om hun andere voormalig partner in crime Hirsch (Arkin) uit het bejaardenhuis te redden, om vervolgens nog één avond alles uit het leven te halen. Want ook Val heeft wel door dat de volgende ochtend alles zo maar eens anders zou kunnen zijn.

Gaandeweg krijgt deze laatste avond steeds meer weg van The Hangover, maar dan voor oudjes. Val eet, drinkt en snuift alles wat los en vastzit. Tot drie keer toe steaks in een diner, de anti-staar pillen van Doc, een fles parfum en een handvol viagra. Dit laatste leidt tot de erg grappige, maar ergens ook pijnlijke scène waarin Pacino, de eens keiharde Tony Montana, met een erectie in een ziekenhuis beland.

Naast humor is de film goed gevuld met actiescènes waarin de heren laten zien het knokken nog niet te zijn verleerd. “In the early days these things had consequences”, aldus Doc wanneer ze op het punt staan een bende tot de orde te roepen die eerder een jonge meid onrecht aandeden. De scène eindigt met een kraker… een notenkraker wel te verstaan!

De doorgewinterde acteurs stellen in hun acteerwerk absoluut niet teleur, dat kunnen ze ook bijna niet. De rol van Arkin is echter wel vele malen kleiner dan doet vermoeden. Het verhaal loopt dan ook voornamelijk tussen Pacino en Walken, die goed op elkaar zijn ingespeeld, en wordt hier en daar ondersteund door kleine bijrollen met bekende gezichten. Door de snel opvolgende scènes en de aangename speelduur van iets meer dan negentig minuten zit het ook met het tempo van de film wel snor.  

Stand Up Guys is in de eerste plaats een film over vriendschap. Daarbij gaat het over oud zijn en worden en over het slijten van de laatste dagen. Om het relatief magere script te camoufleren is er naast de geboden actie en humor ook nog ruimte voor wat relationele vragen. Want wie is toch bijvoorbeeld die leuke jonge meid van de diner?

Trailer