Transformers: Age Of Extinction

Beoordeling:

Geplaatst: door Jochem Geerdink

Ook al wordt dit vierde deel in de Transformer-reeks door critici wereldwijd compleet afgefakkeld, het publiek weet de weg naar de door Michael Bay geregisseerde blockbuster opnieuw prima te vinden. Hij geeft zijn fans ook wat ze blijkbaar willen, Age Of Extinction volgt namelijk in grote lijnen voorganger Dark Of The Moon. Al zijn er zeker ook verschillen, buiten de grotendeels nieuwe cast.

Blijkbaar was Bay de samenwerking met Mark Wahlberg in Pain And Gain goed bevallen, de voormalige popster is de nieuwe leading man in dit vierde deel uit de op het speelgoed van Hasbro gebaseerde filmreeks. Eigenlijk wilde Bay geen vierde Transformers maken. Maar nadat hij zag hoe populair de Transformers-attractie in een pretpark was, besloot hij tóch tot een vierde film.

Al moest dat volgens Bay wel met nieuwe hoofdpersonen. Zoals Wahlberg, die gestalte geeft aan Cade Yeager. Deze uitvinder/soldeerfreak koopt samen met zijn partner Lucas (T.J. Miller) oude zooi op en probeert dat vervolgens weer aan de praat te krijgen. Ondertussen probeert de weduwnaar ook zijn 17-jarige dochter Tessa (Nicola Peltz, foto hieronder) op te voeden.

Wanneer Yeager in een vervallen bioscoop een oude vrachtwagen aantreft, twijfelt hij dan ook geen moment. Wat hij echter niet weet is dat de vrachtwagen in kwestie een Transformer is, en niet de minste: Optimus Prime. Na de slag om Chicago uit Dark Of The Moon zijn alle Transformers persona non grata, ook de Autobots die de mensheid juist beschermden tegen de gemene Decepticons.

Dat alles is het gevolg van een pact dat de hoge CIA-functionaris Harold Attinger (Kelsey 'Frasier' Grammer) heeft gesloten met een andere Transformer, Lockdown genaamd. Wanneer de CIA hem namelijk Optimus Prime bezorgt, krijgt Attinger een apparaat waarmee hij de grondstof kan creëren waarmee wetenschapper Joshua Joyce (Stanley Tucci) zelf Transformers kan bouwen. Alleen dan de exemplaren waarover de mens de macht heeft en zodoende erg aantrekkelijk zijn voor bijvoorbeeld het leger. Kasjing!

Wanneer Yeager erin slaagt Optimus Prime weer tot leven te wekken, gaan bij de CIA dan ook direct alle alarmbellen af. Een speciale eenheid onder leiding van James Savoy (Titus Welliver) bestormt de boerderij van Yeager, die samen met Tessa, Lucas en Shane, het tot dan toe bij Cade onbekende vriendje van zijn dochter, op de vlucht slaat. Een vlucht die uiteindelijk leidt naar Hong Kong.

Eén ding moeten we Bay meegeven: hij probeert in ieder geval een nieuwe draai te geven aan zijn succesvolle franchise. Er worden zelfs dinobots bij gesleept, terwijl hij ons wil laten geloven dat niet een meteoriet - zoals we leerden op de basisschool - maar Transformers verantwoordelijk zijn voor de uitroeiing van de dinosaurussen door het planten van een zogenoemde 'Seed'.

Toch vervalt de voormalige videoclipregisseur - onder meer voor Lionel Richie en Tina Turner - al snel weer in een beproefde formule vol schaamteloos product placement en overdadige actiescènes. Natuurlijk is die actie spectaculair, maar doordat het toch van hetzelfde is tegelijk ook bijzonder saai. Overdaad schaadt duidelijk, al zal Bay daar geen boodschap aan hebben. Hij maakt zijn films voor het publiek en niet voor de critici, is zijn veelgebruikte stokpaardje. Tja.

Al moeten diezelfde critici toch ook durven toegeven dat er duidelijk verschillen tussen Transformers: Age Of Extinction en de voorgaande drie films te bespeuren zijn. Zo wordt - gelukkig! - het Amerikaanse leger nergens opgehemeld, houdt Bay het aantal menselijke personages beperkt zodat er wat (als in: een heel klein beetje) ruimte is voor verdieping en werkt de humor aanmerkelijk beter. Al ben je dat besef wel even kwijt wanneer je na een kleine drie uur murw gebeukt door de enorme hoeveelheid van-hetzelfde-laken-een-pak actie de bioscoop uitloopt.

Trailer