V.I.S.S.E.N.

Beoordeling:

Geplaatst: door de redactie

Iedereen in Nederland weet wat vissen is, het overgrote deel van de Nederlanders heeft zelf waarschijnlijk wel eens een hengel vastgehouden. Twee miljoen Nederlanders vissen minimaal één keer per jaar, maar waarom eigenlijk? Dat is de leidende vraag die regisseur Pieter-Rim de Kroon en scenarioschrijver Maarten de Kroon beantwoorden met deze documentaire.

Voor de visser is het een zeer herkenbare illustratie van hun hobby, die door de niet-vissers tot nu toe niet begrepen werd. De sfeer van de documentaire lijkt erg op de charme van het vissen. Rustige beelden van mooie natuur worden abrupt verstoord door spannende scènes van vissers in gevecht met hun toekomstige vangst. De gebroeders De Kroon (bekend van Hollands Licht, bekroond met een Gouden Kalf) hebben er bewust voor gekozen om de camera als observerend oog te gebruiken: de vissers gaan rustig hun gang terwijl de camera draait.

Iedere visser heeft zo zijn eigen redenen om naar de waterkant te vertrekken, met een eigen techniek en vaak gericht op één specifieke vissoort. De vissers in deze documentaire geven een goede weerspiegeling van alle verschillende Nederlandse hengelsporters. Een chirurg die al meer dan twintig jaar naar dezelfde sloten terugkeert om op snoek te vissen praat op een filosofische manier over zijn hobby. Hij vist om een kijkje onder water te nemen, in “een wereld waar al langer leven is dan hier boven water.” Deze man komt duidelijk tot rust als hij achter de 'metersnoeken' aan zit, maar twee jonge roofvissers struinen de sloten juist af op zoek naar hun ultieme kick.

Tegenover de visser staan natuurlijk de vissen. Een visser probeert in gedachten regelmatig onder water te kijken, wat zich daar afspeelt is een groot raadsel. De camera geeft een duidelijk beeld van deze mysterieuze wereld, maar natuurlijk vooral van haar bewoners. In de documentaire wordt zelfs antwoord gegeven op de bekende vraag of vissen pijn en stress kunnen ervaren van de vangst. Voor veel vissers ligt die vraag gevoelig, het grootste deel van de sportvissers probeert een vis zo goed mogelijk te behandelen om hem ongedeerd terug te zetten.

Een heel belangrijk onderwerp om de leidende vraag te beantwoorden. De parallelle wereld tussen vissers en vissen maakt deze hobby nou juist zo bijzonder. Die verhouding tussen visser en vis ligt heel complex, maar is erg duidelijk in beeld gebracht. De panvisser vist om een heerlijke zelf gevangen vis klaar te maken, terwijl de andere visser nooit een vangst op zal eten uit respect voor de vis. Iedere visser heeft zo zijn eigen reden om toch iedere keer weer terug te keren naar de waterkant. Of zoals Henry David Thoreau al eens optekende: “Many man go fishing all of their lives without knowing that it is not fish they are after."

Trailer