We Come As Friends

Beoordeling:

Geplaatst: door Louke Kreemers

Een uitgestrekt landschap dat ondersteboven gefilmd wordt vanuit een klein vliegtuig, een man die zegt: "did you know the moon belongs to a white man?" en daarna de stem van documentairemaker Hubert Sauper zelf. Zo begint We Come as Friends.

Deze dik anderhalf uur durende documentaire speelt zich af in Soedan en richt zich op de afscheiding van Zuid-Soedan. Sauper houdt de kijker, die hoogstwaarschijnlijk blank is, constant een spiegel voor. Want in het Afrikaanse land wordt de zwarte bevolking nog steeds onderdrukt door grote bedrijven uit China en de VS.

De prijs voor mooiste beelden zal We Come as Friends niet winnen. Het zijn ruwe beelden waar verder in de montage ook niets mee gebeurd is. Vooral de beelden die Sauper vanuit zijn vliegtuig heeft geschoten zijn lastig te plaatsen. Ze zijn ondersteboven gefilmd en je weet als kijker niet waar je naar aan het kijken bent. De kwaliteit van de beelden gaat vaak ook niet verder als die van een oude homevideo. Sauper moet het dan ook echt hebben van de indruk die zijn beelden maken.

Want indruk maken ze zeker. Ze leggen in feite haarfijn uit waarom Afrikaanse landen als Soedan door grote multinationals uit de VS, Frankrijk of China zich niet kunnen ontwikkelen. Maar de documentaire laat ook zien dat veel Chinezen of Amerikanen die daar wonen, nog steeds de drang hebben om de Afrikaanse cultuur om te buigen naar een Westerse. Met de hulp van God of van kleding of van de lokale school proberen ze de Sudanezen dezelfde waarden te geven als die van henzelf.

We Come as Friends zit vol stereotypes, de priester uit de VS, de arme Afrikaanse dorpsbewoners, de corrupte leider, de op geld beluste investeerders, de blanke soldaat die Afrikanen dom noemt omdat ze nog steeds tweehonderd jaar op ons achter lopen en de strijdlustige Afrikaanse vrouw die Amerikanen waarschuwt dat hun kleinkinderen niet meer welkom zijn in Afrika.

Al deze stereotypen doen je soms wel even twijfelen aan de oprechtheid van de beelden die je ziet. Want denken alle Amerikanen in Afrika zo? Het is kortom een film die je constant heen en weer slingert tussen afschuw, verbazing en ongeloof.

We Come as Friends is een documentaire die je als blanke kijker boos maakt op wat er in de wereld gebeurt en je ook doet beseffen dat kolonisatie nog steeds niet voorbij is. Misschien is het wel sterker dan ooit. Het is een aangrijpend portret van een land dat nog steeds niet zijn eigen fundamenten heeft opgebouwd.

Trailer