Wreck-it Ralph

Beoordeling:

Geplaatst: door Sonny Kempkes

Het lijkt bijna een onmogelijke opgave een animatiefilm te maken die zowel grote groepen kinderen als volwassenen aan kan spreken. Als je film zich echter afspeelt in arcadegames en er klassieke gamepersonages voorbijkomen is ook een generatie twintig en dertigers meteen geïnteresseerd. Wie heeft er namelijk niet wat uurtjes Pac-Man, Q*bert, Super Mario of Mortal Kombat gespeeld?

Het verhaal draait om Ralph (stemgegeven door John C. Reilly), een 'bad guy' met een hart van goud. Ralph doet al dertig jaar zijn werk in het spel Fix It Felix, hij sloopt de flat die Felix op zijn beurt weer repareert - zoals de titel al doet vermoeden - maar waar Felix altijd alle lof krijgt wordt Ralph genegeerd en woon hij op de vuilnisbelt.

Hij is vastbesloten om een held te worden, hij wil niet langer de bad guy zijn. Hij vertrekt uit zijn spel om een medaille te gaan behalen in actiegame Hero’s Duty, hier ontmoet hij een keiharde sergeant (Jane Lynch). Hij behaalt uiteindelijk de medaille maar vanaf dan gaat alles mis.

De verschillende omgevingen van de games zijn de kracht van de film. Het hoogtepunt hiervan zit in het zuurstokroze landschap van het spel Sugar Rush dat van het beeld spat. Helaas ontkomt ook Wreck-It Ralph niet aan de 3D-hype, het voegt erg weinig toe aan de toch al mooie plaatjes. Daarnaast maakt 3D de film minder geschikt voor de allerkleinsten.

De voice acting is vermakelijk en geeft de film extra waarde, Reilly heeft een natuurlijke depressie en klungeligheid in zijn stem die hij moeiteloos overbrengt. Sarah Silverman is ook hilarisch als klein zeurend meisje. In de Nederlandse versie worden de stemmen verzorgd door alleskunner Frank Lammers en Georgina Verbaan. Naast de twee belangrijkste karakters komen er ook tientallen bekende gamepersonages en verwijzingen voorbij.

Wreck-It Raph is misschien voor ouders nog leuker dan voor kinderen. Ieder die een spel gespeeld heeft wat voorbijkomt, of überhaupt gegamed kan dingen herkennen in deze film, tel daarbij veel geslaagde grappen op en je komt op een zeer kijkwaardige prent. De kracht zit vooral ook in de details.

Hilarisch zijn bijvoorbeeld de verschillen tussen de 8-bit bewegingen van de personages uit Fix-It Felix en het in ‘High Definition’ vormgegeven Hero’s Duty. Het is wel jammer dat de finale van de film grotendeels wordt gevormd door een clichématige race. Desalniettemin is Wreck-It Ralph één van de leukste animatiefilms van het jaar.

Trailer