Zootropolis

Beoordeling:

Geplaatst: door Alette Kreuze

Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt, als je echt wilt en hard werkt, dan kun je al je dromen waarmaken. Dat is zo ongeveer de moraal van het verhaal in Zootropolis. Boven alles is de film echter vooral weer een ontzettend fijne toevoeging aan het Disney-assortiment.

Zootropolis is een stad die niet helemaal is zoals wij gewend zijn: een moderne wereld met alleen dieren. De gehele metropolis bestaat uit verschillende wijken zoals Sahara Square en Tundratown, waar een mengelmoes van dieren, van hamster tot ijsbeer, met elkaar in harmonie leven.

Toch is het ook binnen deze, op het oog geëmancipeerde, samenleving niet makkelijk voor de optimistisch politieagente Judy Hopps (stem van Ginnifer Goodwin) om haar plek te vinden binnen het korps. Als eerste politiekonijn heeft ze moeite zichzelf te bewijzen tussen de andere, veel grotere en stoerdere, politiedieren. Judy is echter vastberaden om zichzelf te bewijzen en grijpt de kans om een grote zaak op te lossen. Hierbij wordt ze echter wel gedwongen samen te werken met de sluwe vos Nick Wilde (Jason Bateman), draaideurcrimineel pur sang, om het mysterie rondom verschillende verdwenen dieren te ontrafelen.

Met Zootropolis weet Disney weer al onze emoties aan te spreken, maar humor voert absoluut de boventoon. Jong tot oud, misschien oud zelfs nog wel meer, zullen de overheersende komische laag van de film meer dan zeker kunnen waarderen. Veel grappen lijken zelfs meer op de volwassen kijker toegespitst en zullen vaak volledig langs de jeugdige bezoeker van de film heen gaan. Dit zal voor de ervaring echter geen probleem vormen en zorgt er juist vooral voor dat Zootropolis voor vrijwel alle generaties de moeite waard is.

Hoewel kinderen dus waarschijnlijk niet alle grapjes zullen begrijpen, zullen zij wel geïntrigeerd zijn door de prachtige animaties. Zootropolis is ontzettend mooi getekend, met veel oog voor detail. Er is aan zoveel gedacht, dat je bijna ogen te kort komt om alles in één keer goed tot je te nemen. De film zal voor veel families dan ook ongetwijfeld vaste kost worden in huis als hij eenmaal op DVD is, zoals met veel andere Disney-producties.

Disney-films zijn wellicht altijd van te voren al enigszins te voorspelen: er is humor, een beetje drama, een duidelijke moralistische boodschap en de goeden winnen altijd van de slechteriken. Maar wat maakt het uit. Het is gewoon heerlijk om even onderuit te gaan zitten en je te laten vermaken door een geweldige animatie. Want dat is absoluut wat Zootropolis doet. And then some.

Trailer